Српска листа: Етикетирање Саве Јањића најдиректнија пријетња његовој и безбједности Високих Дечана

Танјуг
Српска листа: Етикетирање Саве Јањића најдиректнија пријетња његовој и безбједности Високих Дечана

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Српска листа (СЛ) најоштрије је осудила притисак приштинског Савјета за људска права на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића и Српску православну цркву (СПЦ) уопште због изречене истине о угрожености српских светиња на Косову и Метохији, која је констатована од стране независних међународних институција.

- Овом приликом јавно позивамо владу у Приштини и остале институције да се ограде од оваквих ставова, а одговорне који спроводе кампању криминализације оца Саве Јањића позову на одговорност. Подсећамо да је манастир Високи Дечани више пута био мета, чак и оружаних напада, и да је годинама уназад на листи угрожених објеката од значаја за хришћанску и светску културу уопште - наводи се у саопштењу СЛ.

Подсјећају да братство манастира Високи Дечани на челу са оцем Савом Јањићем живи окружено Албанцима, и упозоравају да је свако етикетирање којем је он изложен најдиректнија пријетња његовој и безбједности самог манастира, што је апсолутно опасно и недопустиво.

- Намера да се Србима уведе вербални деликт како би се зауставила истина, и свету се не предочи у каквим условима живи српски народ и свештенство СПЦ на Косову и Метохији, је неприхватљива и ми на то никада нећемо пристати - додаје се у саопштењу.

Јуче је Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио  истрагу против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића због наводних ратних злочина, пренио је портал Репортери.

У тој организацији сматрају да треба истражити улогу Саве Јањића у, како тврде, заточењу цивила у манастиру Високи Дечани током рата на Косову и Метохији, за шта, наводе, он сноси скоро највећу одговорност и да није тачно да је он међу манастирске зидине примио Албанце да би их заштитио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана