Do kraja godine privatizacija Komercijalne banke

Agencije
Do kraja godine privatizacija Komercijalne banke

Beograd - Kada je dogovoren, novi aranžman Srbije i MMF-a gotovo da je zvučao kao "ljetnja šema". Potpisan u julu 2018, ispregovaran kao savjetodavni, prije Srbije u ovakav odnos sa Fondom ušli su još samo Sejšeli.

Godinu dana kasnije, jasno je - sa MMF-om nema "veze bez obaveze".

- Nema, ali to smo znali unapred - ocjenjuje Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu.

Saša Ranđelović, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta, upozorava da bi "eventualno nepoštovanje sporazuma poslalo negativan signal međunarodnim finansijskim tržištima i investitorima u pogledu kredibiliteta ekonomske politike u Srbiji, što bi moglo da ima negativne finansijske posledice po uslove zaduživanja zemlje".

A najnoviji spisak obaveza koje će Srbija morati da ispuni do kraja godine ispisan je na 117 stranica i javno je dostupan na sajtu Fonda. Tako Srbija do decembra mora da privatizuje Komercijalnu banku. Tender je već raspisan. Prema nezvaničnim informacijama, rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda ističe sljedeće sedmice. A ko je zainteresovan za Komercijalnu banku, saznaće se 10. septembra, za kada je zakazano otvaranje neobavezujućih ponuda.

Kasni se sa tenderom za "Petrohemiju", ali i za "Lastu", koja će takođe morati da se privatizuje. I kompanija "Toza Marković", koja je u vlasništvu "Srbijagasa", biće na rasprodaji.

- U nekim segmentima su konstatovani određeni pomaci u pogledu privatizacije ili restrukturiranja, a to su "RTB Bor", "Železara", "Galenika"... Ali postoji i dalje relativno značajan portfolio preduzeća koja možda trenutno nisu toliko problematična, ali koja u slučaju nekog značajnijeg poremećaja ili stresa mogu ponovo da predstavljaju izvor nestabilnosti, ili finansijski rizik po budžet - smatra Ranđelović.

Kada je o formulama riječ, izvještaj MMF-a otkriva kako će se povećavati penzije. Na 50 odsto inflacije dodavaće se 50 odsto rasta zarada. To znači da će, ako cijene u jednoj godini, na primjer, porastu za dva, a plate za šest odsto, penzioneri moći da se nadaju povećanju od četiri odsto.

- To je formula koja je postojala i ranije. Od nje se odustalo samo u onom trenutku kada smo redukovali penzije kako bismo ispunili fiskalne kriterijume, uravnotežili sva istupanja koja smo imali u javnim finansijama. Kako je to sada završeno, vraćamo se na formulu koju smo imali. Da se usklađujemo pola sa rastom potrošačkih cena, pola sa rastom zarada - podsjeća Nikolić.

Navodi se i da će primjena takozvane švajcarske formule početi u prvoj polovini sljedeće godine. Ostalo je još da se tačno precizira kog datuma u godini penzioneri mogu da se nadaju povišici. Prije krize 2008. godine penzije su se, na primjer, povećavale dva puta godišnje: u aprilu i oktobru.

- Gotovo sve evropske zemlje imaju neku vrstu pravila kako će se penzije svake godine povećavati. U velikom broju zemalja je to švajcarska formula, ali gotovo da ne možete naći uređenu evropsku zemlju gde se penzije povećavaju diskreciono, na bazi utisaka ili političkih ciklusa - navodi Ranđelović.

Budžet impresivan

U izvještaju MMF-a se skenira i ekonomska situacija u Srbiji, pa se tako navodi da je veliki napredak napravljen kada je riječ o budžetu. Takođe, navodi se i da je Srbija zemlja u koju strani investitori rado dolaze, ali i da stanovništvo sve češće odlazi. Zato prvi put sugeriše Vladi da donese paket mjera koji će zaustaviti ovaj odliv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana