Pacijentica preminula nakon puštanja na kućno liječenje

Agencije
Pacijentica preminula nakon puštanja na kućno liječenje

Nataša Žabić (44) iz Sremske Mitrovice, preminula je prošlog četvrtka nedugo nakon što ju je ljekar otpustio sa pregleda.

Mediji pišu da se uzrok smrti se povezuje sa plućnom tromboembolijom, nastale najvjerovatnije od tromba koji je krenuo iz noge na koju se i žalila.

Ljekar je, nakon pregleda i prepisane terapije, odlučio da pacijentkinju pusti na kućno liječenje. Međutim, iste večeri Nataša Žabić je preminula.

Nataša Žabić je već bila primljena u bolnicu 31. marta zbog sumnje na upalu slijepog crijeva, nakon čega je podvrgnuta operaciji i otpuštena sa bolničkog liječenja. Ponovno se obratila bolnici 25. aprila zbog otečene noge, nakon čega je upućena na kućno liječenje.

Krivična prijava protiv ljekara

Mediji saznaju da je protiv ljekara koji je bio uključen u ovaj slučaj podnijeta krivična prijava, a očekuje se unutrašnja kontrola kako bi se istražile okolnosti vezane za ovu tragediju.

Brat Nataše Žabić, Saša, kaže da smatra da je njegova sestra preminula usljed nebrige ljekara.

– Nataša je primljena u bolnicu zbog bolova u stomaku i povraćanja 31. marta. Sutradan je operisana zbog puknutog slijepog crijeva. Iako je izašla iz bolnice 16. aprila, povremeno je imala temperaturu, ali uprkos tome, nije dobila terapiju protiv tromboze. Na otpusnoj listi je imala uput da se u slučaju komplikacija vrati na odjeljenje. Nataša je osjetila jake bolove u lijevoj nozi koja je počela da joj otiče. Otišla je u dom zdravlja gdje je hitno poslata na hirurgiju zbog tromboze – navodi Saša za Kurir.

Preminula sat vremena prije zakazanog pregleda

Međutim, kako kaže, dežurni doktor je nije primio na odjeljenje, već ju je poslao nazad u Dom zdravlja iako je situacija bila ozbiljna.

– Kroz poznanstvo, uspjeli smo da zakažemo pregled kod drugog doktora za sutradan u 8.00 časova. Nažalost, Nataša je preminula ujutru u 7.00 časova, sat vremena prije zakazanog pregleda. Zvaničan nalaz sa obdukcije je pokazao da je uzrok smrti plućna embolija usljed tromba. Smatram da je Natašu ubilo neprimanje u bolnicu gdje bi primila potrebnu terapiju – kaže Saša.

Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke

Nataša je imala samo 44 godine i iza sebe ostavlja dvoje maloljetne djece od 13 i 9 godina.

Ona će biti sahranjena danas, a porodica je najavila da će podnijeti tužbu protiv bolnice i ljekara.

Očekuje se da će istraga pružiti više informacija o tome kako je došlo do ove nesreće te da će biti preduzete odgovarajuće mjere kako bi se osigurala sigurnost i kvalitet zdravstvene zaštite za sve pacijente.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana