Tokom drugog svjetskog rata ubijeno 85 odsto banjalučkih Jevreja

Srna
Tokom drugog svjetskog rata ubijeno 85 odsto banjalučkih Jevreja

BANjALUKA - Predsjednik banjalučke Jevrejske opštine Aleksandra Stevandić rekla je Srni da je 85 odsto banjalučkih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata odvedeno u različite logore i ubijeno, a na večerašnjoj memorijalnoj akademiji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta prvi put biće pročitana imena nekih od njih.

Stevandićeva je istakla da se u Banjaluci Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta - 27. januar obilježava duži niz godina polaganjem vijenaca na jevrejskom dijelu Novog groblja, a od prošle godine se organizuje i komemoracija.

Ona je navela da ove godine, u saradnji sa Društvom srpsko-jevrejskog prijateljstva, organizuju niz aktivnosti, a jedna od njih je memorijalna akademija večeras u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci.

"Po prvi put će biti pročitana imena banjalučkih Jevreja stradalih u Holokaustu. Ove godine biće pročitana imena 306 lica, iako ih je bilo više od 500 ubijenih, ali nemamo za sve potvrđene podatke gdje su stradali", navela je Stevandićeva.

Ona je dodala da će se večeras na komemoraciji, pored domaćih najviših zvaničnika, obratiti i nerezidentni rabin BiH Eliezer Papo, preko videa uživo iz Izraela, i vrhovni rabin Jevrejske zajednice Srbije Isak Asiel.

Prema njenim riječima, u Banjaluci je prije Drugog svjetskog rata postojala brojna Jevrejska zajednica, sa tri sinagoge i Jevrejskim kulturnim centrom.

"U toku Drugog svjetskog rata sve je uništeno, a 85 odsto banjalučkih Jevreja odvedeno je u različite logore i ubijeno", navela je Stevandićeva.

Ona je istakla da danas, Jevrejska opština Banjaluka ima 106 članova, koji obilježavanjem 27. januara, te dana kada se Jevreji sjećaju svojih žrtava i razna edukativna predavanja prenose kulturu sjećanja na mlađe generacije.

Učenje o ovoj istoriji i razumijevanje šta je dovelo do najveće tragedije u moderno doba može pomoći u sprečavanju budućih genocida i dijela mržnje na temelju vjere, etničke pripadnosti ili drugih razlika, rečeno je Srni u Jevrejskoj opštini Banjaluka.

Holokaust je bio sistematski progon i ubijanje 6.000.000 Jevreja, zajedno sa drugim ciljnim grupama, koji su organizovali nacisti i njihovi saradnici tokom Drugog svjetskog rata.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor "Aušvic-Birkenau". Oslobođenje ovog logora bio je kraj najmračnijeg perioda u evropskoj i svjetskoj istoriji.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana