Током другог свјетског рата убијено 85 одсто бањалучких Јевреја

Срна
Током другог свјетског рата убијено 85 одсто бањалучких Јевреја

БАЊАЛУКА - Предсједник бањалучке Јеврејске општине Александра Стевандић рекла је Срни да је 85 одсто бањалучких Јевреја током Другог свјетског рата одведено у различите логоре и убијено, а на вечерашњој меморијалној академији поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста први пут биће прочитана имена неких од њих.

Стевандићева је истакла да се у Бањалуци Међународни дан сјећања на жртве Холокауста - 27. јануар обиљежава дужи низ година полагањем вијенаца на јеврејском дијелу Новог гробља, а од прошле године се организује и комеморација.

Она је навела да ове године, у сарадњи са Друштвом српско-јеврејског пријатељства, организују низ активности, а једна од њих је меморијална академија вечерас у Јеврејском културном центру у Бањалуци.

"По први пут ће бити прочитана имена бањалучких Јевреја страдалих у Холокаусту. Ове године биће прочитана имена 306 лица, иако их је било више од 500 убијених, али немамо за све потврђене податке гдје су страдали", навела је Стевандићева.

Она је додала да ће се вечерас на комеморацији, поред домаћих највиших званичника, обратити и нерезидентни рабин БиХ Елиезер Папо, преко видеа уживо из Израела, и врховни рабин Јеврејске заједнице Србије Исак Асиел.

Према њеним ријечима, у Бањалуци је прије Другог свјетског рата постојала бројна Јеврејска заједница, са три синагоге и Јеврејским културним центром.

"У току Другог свјетског рата све је уништено, а 85 одсто бањалучких Јевреја одведено је у различите логоре и убијено", навела је Стевандићева.

Она је истакла да данас, Јеврејска општина Бањалука има 106 чланова, који обиљежавањем 27. јануара, те дана када се Јевреји сјећају својих жртава и разна едукативна предавања преносе културу сјећања на млађе генерације.

Учење о овој историји и разумијевање шта је довело до највеће трагедије у модерно доба може помоћи у спречавању будућих геноцида и дијела мржње на темељу вјере, етничке припадности или других разлика, речено је Срни у Јеврејској општини Бањалука.

Холокауст је био систематски прогон и убијање 6.000.000 Јевреја, заједно са другим циљним групама, који су организовали нацисти и њихови сарадници током Другог свјетског рата.

За датум обиљежавања, односно сјећање на милионе жртава страдалих у Холокаусту током Другог свјетског рата, изабран је 27. јануар, дан када су јединице Совјетске армије 1945. године ослободиле највећи нацистички концентрациони логор "Аушвиц-Биркенау". Ослобођење овог логора био је крај најмрачнијег периода у европској и свјетској историји.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана