Pandemija stopirala prodaju rukotvorina

Ilijana Božić
Pandemija stopirala prodaju rukotvorina

Da mašta nema granica ni u teškim danima, dokaz su mlade i talentovane kreativke koje rukotvorinama oduševljavaju okolinu, ali i ukazuju na vrijednost ručnog rada.

U situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona mnogo više vremena imaju za stvaranje. Međutim, prodaja je stala, jer su ljudi koncentrisani na kupovinu neophodnih namirnica.

Banjalučanka Nataša Bijelić, koja izrađuje nakit pod nazivom “NVintaž” (NVVintage), kazala je “Glasu Srpske” da je kreativnost stalno prisutna u njenom životu.

- Sa majkom sam počela da radim dekupaž, zatim crtanje na staklu. Tada sam shvatila da mi ručni rad prija, tako da sam različite tehnike počela primjenjivati i u izradi nakita - rekla je Bijelićeva.

Nakit je u početku pravila od metala, a kasnije od poludragog kamenja.

- U posljednje dvije godine bazirana sam na glinu, jer mi omogućava da dobijem oblik i boju koju želim. Pravim i minđuše od aluminijuma koji je veoma interesantan za izradu. Trudim se da oblici i motivi budu zanimljivi, ali i da imaju notu elegancije. Najčešće kombinujem crnu sa zlatnom i bijelom bojom. Modeli minđuša su različiti, neke su “stud” minđuše na iglicu, na štipaljku ili udicu - rekla je Bijelićeva.

Ona je kazala da se prodajom nakita može zaraditi, naročito putem društvenih mreža, ali da je živi kontakt sa kupcima nešto što je ipak neprocjenjivo. Prema njenim riječima, prodaja je trenutno stala, ali je najvažnije da ova situacija bude što prije i bezbolnije završena.

Dejana Janković je iz želje da bliske ljude obraduje povodom praznika počela da izrađuje neobične čestitke pod nazivom “Vezeni papiri” (vezeni_papiri).

- Interesovao me je vez, a zanimao me je pravac u umjetnosti string art, pa je kao kombinacija ljubavi, želje i potrebe nastala prva čestitka, vez na papiru - rekla je Jankovićeva i dodala da inspiraciju pronalazi u prirodi.

Kaže da dobija razne zahtjeve od kupaca, od cvjetnih ili motiva iz prirode, do crtanih, pa čak i filmskih likova, poput bebe Jode. Dodaje da sada, u vrijeme izolacije, ima vremena na pretek, ali da je i primjetno manje narudžbi.

- Nažalost, danas ručno ispisivanje čestitki pada u zaborav, ali ću ih ja svakako nastaviti praviti kako taj divni običaj ne bi pao u zaborav - rekla je Jankovićeva i dodala da se cijene čestitki kreću od 3,5 do pet KM.

Cijene

Nataša Bijelić kaže da su cijene rukotvorina niske s obzirom na uloženi trud i vrijeme.

- Takvo je tržište i ne žalim se. Dame koje su moji kupci vole umjetnost, ne boje se da probaju nešto drugačije. Originalne su i eksperimentišu sa modom - rekla je Bijelićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana