Пандемија стопирала продају рукотворина

Илијана Божић
Пандемија стопирала продају рукотворина

Да машта нема граница ни у тешким данима, доказ су младе и талентоване креативке које рукотворинама одушевљавају околину, али и указују на вриједност ручног рада.

У ситуацији изазваној пандемијом вируса корона много више времена имају за стварање. Међутим, продаја је стала, јер су људи концентрисани на куповину неопходних намирница.

Бањалучанка Наташа Бијелић, која израђује накит под називом “НВинтаж” (NVVintage), казала је “Гласу Српске” да је креативност стално присутна у њеном животу.

- Са мајком сам почела да радим декупаж, затим цртање на стаклу. Тада сам схватила да ми ручни рад прија, тако да сам различите технике почела примјењивати и у изради накита - рекла је Бијелићева.

Накит је у почетку правила од метала, а касније од полудрагог камења.

- У посљедње двије године базирана сам на глину, јер ми омогућава да добијем облик и боју коју желим. Правим и минђуше од алуминијума који је веома интересантан за израду. Трудим се да облици и мотиви буду занимљиви, али и да имају ноту елеганције. Најчешће комбинујем црну са златном и бијелом бојом. Модели минђуша су различити, неке су “студ” минђуше на иглицу, на штипаљку или удицу - рекла је Бијелићева.

Она је казала да се продајом накита може зарадити, нарочито путем друштвених мрежа, али да је живи контакт са купцима нешто што је ипак непроцјењиво. Према њеним ријечима, продаја је тренутно стала, али је најважније да ова ситуација буде што прије и безболније завршена.

Дејана Јанковић је из жеље да блиске људе обрадује поводом празника почела да израђује необичне честитке под називом “Везени папири” (везени_папири).

- Интересовао ме је вез, а занимао ме је правац у умјетности стринг арт, па је као комбинација љубави, жеље и потребе настала прва честитка, вез на папиру - рекла је Јанковићева и додала да инспирацију проналази у природи.

Каже да добија разне захтјеве од купаца, од цвјетних или мотива из природе, до цртаних, па чак и филмских ликова, попут бебе Јоде. Додаје да сада, у вријеме изолације, има времена на претек, али да је и примјетно мање наруџби.

- Нажалост, данас ручно исписивање честитки пада у заборав, али ћу их ја свакако наставити правити како тај дивни обичај не би пао у заборав - рекла је Јанковићева и додала да се цијене честитки крећу од 3,5 до пет КМ.

Цијене

Наташа Бијелић каже да су цијене рукотворина ниске с обзиром на уложени труд и вријеме.

- Такво је тржиште и не жалим се. Даме које су моји купци воле умјетност, не боје се да пробају нешто другачије. Оригиналне су и експериментишу са модом - рекла је Бијелићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана