Maja Jovanović, načelnica Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj: Interesovanje ulagača širi poslovne zone

Aleksandar Stojanović
Maja Jovanović, načelnica Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj: Interesovanje ulagača širi poslovne zone

Interesovanje investitora da ulažu i grade u našem gradu je veliko, ali najveći problem predstavlja to što nemamo dovoljno prostora da im ponudimo, zbog čega proširujemo Poslovnu zonu “Ramići” i otvaramo novu u bivšem “Jelšingradu”.

Rekla je to za “Glas Srpske” načelnica Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Maja Jovanović i dodala da su pripremne radnje za novu poslovnu zonu “Jelšingrad” uveliko u toku te da će u narednom periodu investitorima na raspolaganju biti 2,8 hektara zemljišta.

- Budžetom za ovu godinu predviđen je novac za izgradnju saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom na lokaciji nove poslovne zone, vrijednost cjelokupnog projekta je oko 650.000 KM bez PDV-a, a za rekonstrukciju i proširenje PZ “Ramići” planirano je 117.000 KM, gdje će biti formirana nova građevinska parcela površine 7.800 kvadratnih metara - istakla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da na području grada najviše ima kompanija iz oblasti drvne i metaloprerađivačke te građevinske industrije, a da kao najveće prednosti za ulaganje u Banjaluku privrednici ističu blizinu EU, povoljan geografski položaj te nisku cijenu električne energije.

U nadležnost ovog odjeljenja spada i upravljanje nepokretnostima u vlasništvu grada, a prema posljednjoj evidenciji grad raspolaže sa 14.569 jedinica imovine. Kao jedan od važnijih ciljeva Jovanovićeva je istakla upis neregistrovanih Zajednica etažnih vlasnika (ZEV) u Registar zajednica zgrada.

- Trenutno imamo oko 1.300 registrovanih ZEV-ova, a sigurno još toliko neregistrovanih. Njihova prijava i formiranje je od velike važnosti i nastojimo da sve upoznamo sa značajem njihove prijave, da bi na bolji i efikasniji način ostvarivali svoja prava - kazala je Jovanovićeva.

Ona je istakla da će ove godine biti pokrenuta akcija i izdata brošura da bi se građani upoznali za značajem formiranja zajednica u svojim zgradama.

- I u formiranim zajednicama postoje problemi da pojedini stanari ne plaćaju svoje obaveze, a poteškoće su još veće kod neregistrovanih korisnika. Tako, na primjer, imaju probleme da saniraju krov, obnove fasadu ili da urade bilo šta u svojim zgradama - rekla je Jovanovićeva.

Iako je u načelničkoj fotelji tek dva mjeseca, Jovanovićeva ističe da se u odjeljenju radi punom parom te da svi nastoje da grad predstave u najboljem svjetlu domaćim i inostranim privrednicima i da kroz saradnju sa drugim odjeljenjima realizuju projekte od značaja za građane.

 

Projekti

Kroz realizaciju projekata sa inostranim i domaćim donatorima Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje nastoji da Banjaluku pozicionira kao regionalni centar.

- Kao pozitivan primjer možemo navesti projekat “Iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kulturnog nasljeđa”, koji sprovodimo zajedno sa još devet gradova regiona i Evropske unije - kazala je Maja Jovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana