Маја Јовановић, начелница Одјељења за локални економски развој: Интересовање улагача шири пословне зоне

Александар Стојановић
Маја Јовановић, начелница Одјељења за локални економски развој: Интересовање улагача шири пословне зоне

Интересовање инвеститора да улажу и граде у нашем граду је велико, али највећи проблем представља то што немамо довољно простора да им понудимо, због чега проширујемо Пословну зону “Рамићи” и отварамо нову у бившем “Јелшинграду”.

Рекла је то за “Глас Српске” начелница Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Маја Јовановић и додала да су припремне радње за нову пословну зону “Јелшинград” увелико у току те да ће у наредном периоду инвеститорима на располагању бити 2,8 хектара земљишта.

- Буџетом за ову годину предвиђен је новац за изградњу саобраћајнице са комплетном инфраструктуром на локацији нове пословне зоне, вриједност цјелокупног пројекта је око 650.000 КМ без ПДВ-а, а за реконструкцију и проширење ПЗ “Рамићи” планирано је 117.000 КМ, гдје ће бити формирана нова грађевинска парцела површине 7.800 квадратних метара - истакла је Јовановићева.

Она је додала да на подручју града највише има компанија из области дрвне и металопрерађивачке те грађевинске индустрије, а да као највеће предности за улагање у Бањалуку привредници истичу близину ЕУ, повољан географски положај те ниску цијену електричне енергије.

У надлежност овог одјељења спада и управљање непокретностима у власништву града, а према посљедњој евиденцији град располаже са 14.569 јединица имовине. Као један од важнијих циљева Јовановићева је истакла упис нерегистрованих Заједница етажних власника (ЗЕВ) у Регистар заједница зграда.

- Тренутно имамо око 1.300 регистрованих ЗЕВ-ова, а сигурно још толико нерегистрованих. Њихова пријава и формирање је од велике важности и настојимо да све упознамо са значајем њихове пријаве, да би на бољи и ефикаснији начин остваривали своја права - казала је Јовановићева.

Она је истакла да ће ове године бити покренута акција и издата брошура да би се грађани упознали за значајем формирања заједница у својим зградама.

- И у формираним заједницама постоје проблеми да поједини станари не плаћају своје обавезе, а потешкоће су још веће код нерегистрованих корисника. Тако, на примјер, имају проблеме да санирају кров, обнове фасаду или да ураде било шта у својим зградама - рекла је Јовановићева.

Иако је у начелничкој фотељи тек два мјесеца, Јовановићева истиче да се у одјељењу ради пуном паром те да сви настоје да град представе у најбољем свјетлу домаћим и иностраним привредницима и да кроз сарадњу са другим одјељењима реализују пројекте од значаја за грађане.

 

Пројекти

Кроз реализацију пројеката са иностраним и домаћим донаторима Одјељење за локални економски развој и стратешко планирање настоји да Бањалуку позиционира као регионални центар.

- Као позитиван примјер можемо навести пројекат “Искориштавање заборављеног јеврејског културног насљеђа”, који спроводимо заједно са још девет градова региона и Европске уније - казала је Маја Јовановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана