Inicijativa Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka da se ulica nazove po Šargovačkim učenicima

Srna
Inicijativa Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka da se ulica nazove po Šargovačkim učenicima

BANjALUKA - Predstavnici Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka inicirali su da se jedna od gradskih ulica nazove po Šargovačkim učenicima, u spomen na 52 učenika koji su u ovom naselju ubijeni u februaru 1942. godine.

Inicijativu je pokrenuo predsjednik Gradskog odbora SP i narodni poslanik Goran Selak s ciljem da se sačuva sjećanje i oda počast nevinim žrtvama, saopšteno je iz Gradskog odbora SP-a Banjaluka.

U tekstu inicijative, koja je predata nadležnim službama Gradske uprave, navedeno je da mnogi ne znaju za zločin nad učenicima u Šargovcu, koji je za normalan ljudski um neshvatljiv, te da zbog toga predlažu da Banjaluka na ovaj način sačuva sjećanje i oda počast nevinim žrtvama.

Socijalisti ističu da su za svaku pohvalu aktivnosti grada koje se tiču priprema za izgradnju spomen-parka kod Osnovne škole “Đura Jakšić” u Šargovcu.

Ustaše, predvođene fra Miroslavom Filipovićem, tokom pokolja u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac upale su u osnovnu školu, odvojili 52 pravoslavne djece i ubili ih na zvjerski način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana