Humanost udruženja “Beli anđeo” utkana u pjesmu i tradiciju

Jelena Tanacković
Humanost udruženja “Beli anđeo” utkana u pjesmu i tradiciju

BANjALUKA - Učenici banjalučke Tehničke škole, okupljeni oko Udruženja “Beli anđeo”, nesebično pokazuju humanost i solidarnost, a kroz pjesmu i akcije pomoći čuvaju tradiciju, kulturu i jezik srpskog naroda.

Priča mladih humanitaraca počinje u novembru 2021. godine, kada su pod mentorstvom profesorice srpskog jezika i književnosti Dejane Vrućinić organizovali Svetosavsku akademiju u Tehničkoj školi.

Zapanjeni reakcijama profesora i svih prisutnih, shvatili su da treba da nastave u tom smjeru, organizujući brojne humanitarne događaje, a potom i osnivajući Udruženje “Beli anđeo “.

Na pitanje zašto baš ime Beli anđeo, u udruženju kažu da im je cilj da okupe što veći broj građana Banjaluke, ali i Srpske i Srbije, a posebno naše kolijevke pravoslavlja Kosova i Metohije. Otuda je, kažu, i potekla ideja da udruženje nosi ime po fresci iz manastira Mileševa “Beli anđeo”.

- Bijelo kao simbol mladosti i čistote, a anđeo kao simbol ljubavi, plemenitosti i milosti. Upravo to želimo da budemo. Nosioci svjetla, ljubavi i dobročinstva i štit naših svetinja i korijena - kazali su iz udruženja za “Glas Srpske”.

Ono čime se mogu pohvaliti jesu humanitarne akcije i događaji kojima su već skrenuli pažnju na sebe. Međutim, na tome ne žele stati jer u narednom periodu planiraju pregršt humanitarnih predavanja i nastupa. U ovom udruženju posebno se diče svečanim akademijama “Suza Kosova” koje su održane u Banjaluci i Novom Sadu, a kojima su pomogli izgradnju Dnevnog centra “Podrži me - 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

- Sredinom avgusta u “Staklencu” u parku “Petar Kočić” ponovo će nastupiti na­š ho­r, a ovom prilikom pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da svoj rad predstavimo širom Srpske i Srbije - rekli su iz udruženja.

Prema njihovim riječima, mlade je danas teško odvojiti od društvenih mreža i probuditi im volju za radom, pa se zbog toga, kako kažu, razlikuju od svojih vršnjaka.

- Svaki mladi čovjek koji je došao u naše udruženje dijeli isto mišljenje i cilj sa nama. Drugačiji smo od ostalih, možda čak i jedini koji se bave ovakvim aktivnostima. Zaista smo počastvovani i srećni što veliki broj mladih ima svijest o očuvanju kulturnog nasljeđa jednog naroda - kazali su oni.

Podrška

U udruženju ističu da im svakodnevno stižu poruke srednjoškolaca i omladine koji žele da budu dio njihovog tima i zajedničke misije, a to je ozdravljenje bolesnih i bijeg od loših navika.

- Ko će drugi sačuvati naš rod, tradiciju i kulturu ako ne mladi - poručili su iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana