Хуманост удружења “Бели анђео” уткана у пјесму и традицију

Јелена Танацковић
Хуманост удружења “Бели анђео” уткана у пјесму и традицију

БАЊАЛУКА - Ученици бањалучке Техничке школе, окупљени око Удружења “Бели анђео”, несебично показују хуманост и солидарност, а кроз пјесму и акције помоћи чувају традицију, културу и језик српског народа.

Прича младих хуманитараца почиње у новембру 2021. године, када су под менторством професорице српског језика и књижевности Дејане Врућинић организовали Светосавску академију у Техничкој школи.

Запањени реакцијама професора и свих присутних, схватили су да треба да наставе у том смјеру, организујући бројне хуманитарне догађаје, а потом и оснивајући Удружење “Бели анђео “.

На питање зашто баш име Бели анђео, у удружењу кажу да им је циљ да окупе што већи број грађана Бањалуке, али и Српске и Србије, а посебно наше колијевке православља Косова и Метохије. Отуда је, кажу, и потекла идеја да удружење носи име по фресци из манастира Милешева “Бели анђео”.

- Бијело као симбол младости и чистоте, а анђео као симбол љубави, племенитости и милости. Управо то желимо да будемо. Носиоци свјетла, љубави и доброчинства и штит наших светиња и коријена - казали су из удружења за “Глас Српске”.

Оно чиме се могу похвалити јесу хуманитарне акције и догађаји којима су већ скренули пажњу на себе. Међутим, на томе не желе стати јер у наредном периоду планирају прегршт хуманитарних предавања и наступа. У овом удружењу посебно се диче свечаним академијама “Суза Косова” које су одржане у Бањалуци и Новом Саду, а којима су помогли изградњу Дневног центра “Подржи ме - 9. јануар” у Косовској Митровици.

- Средином августа у “Стакленцу” у парку “Петар Кочић” поново ће наступити на­ш хо­р, а овом приликом позивамо све суграђане да нам се придруже. Надамо се да ћемо бити у могућности да свој рад представимо широм Српске и Србије - рекли су из удружења.

Према њиховим ријечима, младе је данас тешко одвојити од друштвених мрежа и пробудити им вољу за радом, па се због тога, како кажу, разликују од својих вршњака.

- Сваки млади човјек који је дошао у наше удружење дијели исто мишљење и циљ са нама. Другачији смо од осталих, можда чак и једини који се баве оваквим активностима. Заиста смо почаствовани и срећни што велики број младих има свијест о очувању културног насљеђа једног народа - казали су они.

Подршка

У удружењу истичу да им свакодневно стижу поруке средњошколаца и омладине који желе да буду дио њиховог тима и заједничке мисије, а то је оздрављење болесних и бијег од лоших навика.

- Ко ће други сачувати наш род, традицију и културу ако не млади - поручили су из удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана