"Eko toplane": Cjelodnevno grijanje kvalitetnije i zdravije

Aleksandar Stojanović
"Eko toplane": Cjelodnevno grijanje kvalitetnije i zdravije

BANjALUKA - "Eko toplane" isporučuju toplotnu energiju 24 časa dnevno da bi korisnicima bio omogućen potpuni komfor zagrijanih domova i poslovnih prostora.

Glavna odlika režima grijanja grada do 2018. godine, odnosno prije osnivanja "Eko toplana", bila je isporuka toplotne energije tokom 16 časova dnevno, dok se od 2018. godine energija isporučuje kroz niskotemperaturni režim grijanja u kontinuitetu tokom 24 časa. 

- U prethodnom režimu, primjera radi, temperatura polazne vode u kućnim instalacijama za spoljašnju temperaturu od nula stepeni Celzijusa bila je 53 stepena, a u dvadesetčetvoročasovnom režimu je 46 stepeni Celzijusa. Pri višim spoljašnjim temperaturama, na primjer od deset stepeni ranije polaz u kućne instalacije iznosio je 41 stepen, dok je sada ta temperatura 40 stepeni Celzijusa. Navedenim primjerom pojašnjavamo funkcionisanje sistema na nižim temperaturama, jer je neophodno imati u vidu činjenicu da dvadesetčetvoročasovni režim obezbjeđuje garantovanu temperaturu u grijanom prostoru - kažu u "Eko toplanama".

Posebno je naglašeno da toplota radijatora nije parametar kvaliteta grijanja, nego temperatura grijanog prostora. 

- Cilj zagrijavanja objekata po sistemu daljinskog grijanja je postizanje projektovane temperature grijanog prostora koja je definisana odlukom Skupštine grada i iznosi 20 stepeni Celzijusa (+/-1 stepen), a određena je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Kod potrošača kojima se grijanje naplaćuje po utrošku energije svaki prekid isporuke toplotne energije zavrtanjem ventila na kalorimetru utiče na kvalitet zagrijavanja. Iz tog razloga korisnici treba da imaju u vidu da ako u dvadesetčetvoročasovnom režimu prekidaju isporuku toplotne energije, ponovno postizanje projektovane temperature može trajati nekoliko časova pa čak i više od jednog dana, u zavisnosti od karakteristika objekta - kažu stručnjaci iz "Eko toplana".

Sa zdravstvenog aspekta ovakav režim posebno je pogodan za ljude koji imaju problem sa alergijama, jer toplotno zračenje pruža udobnost i smanjuje protok vazduha preko radijatora, uz znatno manje podizanje čestica prašine.

- Osim toga, u odnosu na visokotemperaturni režim, vazduh se mnogo manje isušuje zbog niže temperature grijnih tijela. Svakodnevno dvadesetčetvoročasovno grijanje tokom sezone sprečava kondenzaciju, samim tim i stvaranje plijesni na plafonu, zidovima i prozorima, a manja količina vlage u grijanom prostoru smanjuje i mogućnost razvoja grinja, bakterija i virusa - kazali su u "Eko toplanama".

 

Komfor

U starijim zgradama, u kojima je mahom loša izolacija, zahvaljujući dvadesetčetvoročasovnom režimu grijanja ne dolazi do pothlađivanja prostorija, niti do dugotrajnog procesa ponovnog zagrijavanja.

Sa druge strane, u novijim stambenim objektima kolektivnog stanovanja sa dobrom izolacijom za zagrijavanje i uspostavljanje optimalne i projektovane temperature je potrebno znatno manje vremena.

U ovim objektima je instaliran jednocijevni sistem, koji omogućava regulaciju toplote pa se osim regulisanja potrošnje izbjegava i pregrijavanje prostorija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana