Domaći med stiže i do Njujorka

Jana Kezić
Domaći med stiže i do Njujorka

BANjALUKA - Centar za pčelarstvo, koji je juče otvoren u prostorijama Organizacije amputiraca UDAS, podržavaće nabavku opreme, razmjenu informacija i iskustava, ali i umrežavanje svih koji se bave pčelarstvom.

Predsjednik UDAS-a Željko Volaš kazao je da ova organizacija treću godinu zaredom sprovodi projekat “Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina” u partnerstvu sa stručnjacima iz Slovenije.

- Svrha osnivanja Centra za pčelarstvo je povezivanje pčelara u regiji i šire, što predstavlja zajedničku osnovu za razmjenu znanja i informacija. Centar će obezbijediti praktičnu obuku za pčelare i ponuditi priliku za promociju meda i proizvoda od meda - rekao je Volaš.

Dodao je da je do sada edukovano 56 korisnika, žrtava mina, amputiraca iz Srpske i FBiH u oblasti pčelarstva.

- Obuku su sprovodili edukatori iz Slovenije. Počeo je novi ciklus za 44 osobe žrtve mina, ali i za 11 studenata - rekao je Volaš.

Pčelar Gostimir Radulović kazao je da se pčelarstvom bavi 13 godina.

- Za mene kao osobu sa invaliditetom ovo dođe kao psihofizička rehabilitacija, a ujedno i dodatni izvor prihoda - rekao je Radulović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić je istakao značaj projekta u oblasti pčelarstva koji UDAS realizuje za žrtve mina, jer maksimalno doprinosi njihovoj socijalizaciji.

- Drago mi je da su za edukaciju zainteresovani i pojedinci koji nisu članovi UDAS-a, jer to znači da socijalni segment projekta ima puni efekat, odnosno da su lica sa invaliditetom uključena maksimalno u društvene aktivnosti - rekao je Minić.

On je najavio maksimalnu podršku ministarstva nastavku projekta u materijalnom i stručnom segmentu.

- Specifičnost samog meda je što su njegova proizvodnja i distribucija lakše nego kod nekog drugog proizvoda. Drago nam je što med iz Srpske, iz UDAS-a ide u Njujork, u Ujedinjene nacije i druge dijelove svijeta - rekao je Minić.

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar naglasio je da će biti nastavljena podrška razvoju pčelarstva kao rehabilitaciji amputiraca, žrtava mina, jer je do sada dao dobre rezultate.

- Pčela i pčelinji proizvod su izuzetno važni za prirodu. Već smo poslali 500 tegli meda u Ujedinjene nacije u Njujork - rekao je Sedar.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Darij Krajčič kaže da, pored ekonomskih, ovaj projekat ima i značajan socijalni učinak.

Dobra godina

Pčelar Gostimir Radulović kazao je da je prošla godina bila jedna od boljih otkako se bavi pčelarstvom.

- Pčele su bile vrijedne pa su natjerale i pčelare da više rade. Lani sam imao prinos oko tonu meda. Nadam se da će i ova godina biti tako uspješna - kazao je Radulović. Dodao je da tegla meda košta 20 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana