Домаћи мед стиже и до Њујорка

Јана Кезић
Домаћи мед стиже и до Њујорка

БАЊАЛУКА - Центар за пчеларство, који је јуче отворен у просторијама Организације ампутираца УДАС, подржаваће набавку опреме, размјену информација и искустава, али и умрежавање свих који се баве пчеларством.

Предсједник УДАС-а Жељко Волаш казао је да ова организација трећу годину заредом спроводи пројекат “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина” у партнерству са стручњацима из Словеније.

- Сврха оснивања Центра за пчеларство је повезивање пчелара у регији и шире, што представља заједничку основу за размјену знања и информација. Центар ће обезбиједити практичну обуку за пчеларе и понудити прилику за промоцију меда и производа од меда - рекао је Волаш.

Додао је да је до сада едуковано 56 корисника, жртава мина, ампутираца из Српске и ФБиХ у области пчеларства.

- Обуку су спроводили едукатори из Словеније. Почео је нови циклус за 44 особе жртве мина, али и за 11 студената - рекао је Волаш.

Пчелар Гостимир Радуловић казао је да се пчеларством бави 13 година.

- За мене као особу са инвалидитетом ово дође као психофизичка рехабилитација, а уједно и додатни извор прихода - рекао је Радуловић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић је истакао значај пројекта у области пчеларства који УДАС реализује за жртве мина, јер максимално доприноси њиховој социјализацији.

- Драго ми је да су за едукацију заинтересовани и појединци који нису чланови УДАС-а, јер то значи да социјални сегмент пројекта има пуни ефекат, односно да су лица са инвалидитетом укључена максимално у друштвене активности - рекао је Минић.

Он је најавио максималну подршку министарства наставку пројекта у материјалном и стручном сегменту.

- Специфичност самог меда је што су његова производња и дистрибуција лакше него код неког другог производа. Драго нам је што мед из Српске, из УДАС-а иде у Њујорк, у Уједињене нације и друге дијелове свијета - рекао је Минић.

Амбасадор Словеније у БиХ Дамијан Седар нагласио је да ће бити настављена подршка развоју пчеларства као рехабилитацији ампутираца, жртава мина, јер је до сада дао добре резултате.

- Пчела и пчелињи производ су изузетно важни за природу. Већ смо послали 500 тегли меда у Уједињене нације у Њујорк - рекао је Седар.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и прехране Словеније Дариј Крајчич каже да, поред економских, овај пројекат има и значајан социјални учинак.

Добра година

Пчелар Гостимир Радуловић казао је да је прошла година била једна од бољих откако се бави пчеларством.

- Пчеле су биле вриједне па су натјерале и пчеларе да више раде. Лани сам имао принос око тону меда. Надам се да ће и ова година бити тако успјешна - казао је Радуловић. Додао је да тегла меда кошта 20 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана