Zvornik: Veče muzike Izvornika i orkestra iz austrijskog grada Pingaua

Srna
Zvornik: Veče muzike Izvornika i orkestra iz austrijskog grada Pingaua

Zvornik - U Zvorniku je večeras održano muzičko veče pod nazivom "Omladina govori muzikom" na kome su učestvovali članovi zvorničkog Prvog pjevačkog društva "Izvornik" i muzičkog orkestra "Muzika pele Pingau" iz austrijskog grada Pingau.

Saradnik na internacionalnom projektu koji finansira Evropska komsija i program "Erazmus plus" Pero Spremo rekao je novinarima da se, u okviru ovog projekta, vrši razmjena kulture i obrazovanja između Austrije i BiH, odnosno između Zvornika i Pingaua.

Spremo je dodao da saradnja austrijskog lokalnog orkestra "Muzika pele Pingau" i Prvog pjevačkog društva "Izvornik" traje od 2015. godine.

"Večeras je sa orkestrom iz Pingaua nastupilo i nekoliko studenata Muzičke akademije iz Graca", rekao je Spremo, koji je i član Prvog pjevačkog društva "Izvornik".

Spremo je istakao da je ideja o saradnji potekla od poručnika Valtera Poša iz Lot tima Eufora, koji je bio na službi u Bratuncu, a sada je glavni menadžer ovog internacionalnog projekta.

"Ovo je već treća godina kako zajednički provodimo ovaj projekat, u okviru kojeg Prvo pjevačko društvo žIzvornikž nastupa kod njih, a oni kod nas", rekao je Spremo.

Valter Poš je naveo da se, osim muzike, članovi i jednog i drugog muzičkog orkestra istinski druže i provode uz muziku.

"Ovo muzičko veče obogatili smo sa nekoliko studenata Muzičke akademije iz Graca koji su za prijatelje iz Zvornika pripremili nekoliko muzičkih numera", rekao je Poš i naglasio da će sa zadovoljstvom poslušati izvođenje muzičkih numera zvorničkog "Izvornika".

Umjetnički direktor Prvog pjevačkog društva "Izvornik" Ljubiša Popović naglasio je da je Gradska uprava Zvornik istinski podržala ovu saradnju muzičkih orkestara Zvornika i Pingaua i finsnijski svaki put omogućila muzičke nastupe i boravak prijatelja iz Austrije.

Podsjetivši da je "Izvornik" bio u gostima u Austriji u julu prošle godine, Popović je rekao da su se članovi ova dva muzičkog orkestra zajedno družili i, prije nastupa, obišli srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad, gdje su se u istrojskom času upoznali sa nastankom ove tvrđave, kao i drugim znamenitostima Zvornika.

Sporazum o saradnji potpisan je u Zvorniku 16. februara 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana