Viržin Efira frncuska glumica: Povjerenje u reditelja stvara dobar film

Tanjug
Viržin Efira frncuska glumica: Povjerenje u reditelja stvara dobar film

Mokra Gora - Belgijska glumica Viržin Efira, koja tumači glavnu ulogu u filmu "U krevetu sa Viktorijom" Žustin Trije, održala je radionicu za studente i mlade autore u okviru 10. Kustendorfa.

Efira je, odgovarajući na mnogobrojna pitanja studenata, rekla da je rad sa rediteljkom Trije takav da ona sprečava da se glumci osjete udobno i kreira haos na setu, gdje su moguće svakakve nezgode, ali sve je u povjerenju.

Za Efiru suština procesa rada na filmu je u tome da se glumac potpuno prepusti reditelju i da ima povjerenja u njega, a upravo iz toga proistekao je i kompleksan lik Viktorije.

Efira je objasnila da je za razliku od Viktorije, koja je jedan težak karakter, ona potpuno drugačija, mnogo čvršća i stabilnija, pa se bojala na početku da igra takvu osobu.

- Ona komunicira, pregovara, traži na početku prave riječi, a onda osjećanja i pronalazi ih na kraju. Viktorija nije sve vrijeme snažna, nije nikakav arhetipski lik. Ona tokom filma ima i mnogo pitanja o tome da li je dobra majka, ali film ne daje odgovore - rekla je Efira.

Glumica je pomenula da, zahvaljujući finansijama, u Francuskoj mogu da rade komedije koje su malo ličnije i upitala je prisutne u sali "Prokleta avlija" šta oni misle o filmu, da li je suviše francuski i dobila odgovor da je film zabavan i duhovit, ali sa veoma kompleksnom junakinjom.

Efira je rekla da kad god radite na nekom karakteru, unesete malo sebe i da u liku Viktorije ima dosta toga od rediteljke Žustin. Na pitanje da li je moguće da postoji zaista osoba poput Viktorije, Efira kaže da je očigledno da mnogo toga u filmu dolazi iz realnog svijeta.

Iako su reakcije poput Viktorijinih rijetko moguće u stvarnosti, u filmu se, prema njenim riječima, prikazuje realna percepcija svijeta, odnos prema ljudima, moderna usamljenost.

- Iako je fikcija, ovaj film hvata prava osjećanja, stavove - rekla je ona i dodala da je rediteljka Trije odlična u "hvatanju trenutka", a sve što glumci treba da urade jeste da nauče tekst jer je scenario vrlo detaljno napisan, posebno kada je riječ o liku koji ona tumači.

Iako neki doživljavaju Viktoriju kao heroinu modernog doba, za Efiru ona nije pobjednik, niti njena priča odgovara njenom snažnom imenu. Efira igra i u novom filmu Pola Verhovena "Ela", uz Izabel Iper.

Ona kaže da je bilo veliko zadovoljstvo sarađivati sa tako izvanrednim rediteljem, koji preispituje sistem, društvo i to radi na tako subverzivan način, dodavši da nije uspio da snimi film "Ela" u SAD, te se okrenuo francusko-belgijsko-njemačkoj koprodukciji.

- On sve izmontira u glavi i malo govori. Ima 78 godina, a opet je tako mlad - ocijenila je Efira.

Priča

Radnja filma "U krevetu sa Viktorijom" bavi se istoimenom glavnom junakinjom koja je advokat i bavi se krivičnim pravom, a njen ljubavni život je ništavan i prazan. Na jednom vjenčanju sreće starog prijatelja Vinsenta i naleti na propalicu Sema koga je uspješno odbranila na sudu. Narednog dana Vinsent je optužen za pokušaj ubistva svoje djevojke, jedini svjedok je spas žrtve. Viktorija nevoljno pristaje da brani Vinsenta i unajmljuje Sema kao bebisitera, čime počinje niz katastrofa u njenom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana