U Sabornom hramu u Sarajevu postavljena izložba ikona U susret Božiću

Srna
U Sabornom hramu u Sarajevu postavljena izložba ikona U susret Božiću

Sarajevo - U Sabornoj crkvi u Sarajevu danas je postavljen dio izložbe ikonopisa pod nazivom "U susret Božiću", čiji su autori studenti treće i četvrte godine Odsjeka crkvenog slikarstva i umjetnosti /odsjek u Doboju/ Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Foča.

"Izložba je jednim dijelom u Kneževu, a jedan dio biće predstavljen na Bogoslovskom fakultetu u Foči. Sva tri dijela izložbe biće donesena ovdje u Sarajevo u Sabornu crkvu u drugoj polovini januara i u februaru, kada će moći da je vide svi zainteresovani građani", izjavio je starješina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar.


Dio izložbe u Sabornoj crkvi, koju će posjetioci moći da pogledaju i sutra, odnosi se na pravoslavnu duhovnost, teologiju ikone i sve što pravoslavna ikona predstvlja.

Stupar je naveo da će zbog finansijskih razloga dobojski odsjek morati da bude preseljen ili u Foču ili u Sarajevo.

"Veoma bi nam bilo važno da to bude u Sarajevu, u jednom dijelu zgrade Bogoslovije, odnosno sadašnjeg Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Mi ne tražimo veliki prostor, jedna prostorija za atelje i druga za izvođenje teoretske nastave", rekao je Stupar koji je i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči.

Profesor Likovne akademije Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mirko Toljić kaže da bi bilo idealno da se Odsjek crkvenog slikarstva i umjetnosti nalazi pri Teološkom fakultetu i da se izučavaju teorija ikone i njeni bogoslovski aspekti.

"S druge strane, trebalo bi sve to spojiti u praksi, posredstvom likovnih predmeta koji su ponuđeni studentima", smatra Toljić.

On je podsjetio da su muzeji puni ikona koje su svrstane u remek djela, a koja su, prije svega, nastala u Crkvi.

Srpska pravoslavna crkva već godinama nastoji da vrati posjede koje je nakon Drugog svjetskog rata zauzela komunistička vlast. Jedna od nekretnina je i zgrada pravoslavne Bogoslovije uz Sabornu crkvu u Sarajevu, u koju je danas smješten Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana