U bijeljinskoj biblioteci otkrivena fjela Crnjanskog i Bojića stara jedan vijek

Danko Kuzmanović
U bijeljinskoj biblioteci otkrivena fjela Crnjanskog i Bojića stara jedan vijek

Bijeljina - Istraživanjem fonda zbirke starih i rijetkih knjiga u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini pronađena su dva značajna rariteta - zbirka pjesama Milutina Bojića “Pesme bola i ponosa”, štampana u Solunu 1917. godine, i prvo izdanje poetične komedije Miloša Crnjanskog “Maska”, izdato u Zagrebu 1918. godine.

Na pitanje kako do sada nisu znali za postojanje ovako starih izdanja među njihovim knjigama, bibliotekarka Valentina Živić rekla je da su se ljudi u periodu osnivanja biblioteke najviše koncentrisali na izdavanje knjiga, a najviše pažnje je posvećeno studentskim knjigama i knjigama na odjeljenju za odrasle, dok se zavičajna biblioteka sporije razvijala.

- Kada sam počela da radim ovdje, nisam zatekla listu, a ni katalog knjiga, a biblioteka je jako velika. Za takav posao je jednostavno potrebno mnogo vremena, a mi nemamo dovoljno ljudi. Svi mi radimo po nekoliko poslova u okviru biblioteke - pojasnila je Živićeva.

Ona je rekla da je Bojićevu zbirku pjesama, iz koje je i pjesma “Plava grobnica”, posvećena stradanju srpskih ratnika, bijeljinskoj biblioteci poklonio Rodoljub Čolaković, revolucionar, književnik i narodni heroj nekadašnje Jugoslavije.

- Izdanje Bojićeve knjige koje smo sada pronašli štampano je u Solunu 1917. godine, a u našoj biblioteci imamo i drugo izdanje iz novosadske izdavačke kuće “Cvijanović” iz 1920. godine.

Za dramu Crnjanskog “Maska”, u izdanju Društva hrvatskih književnika, Živićeva je rekla da je veoma rijetka u ponudi.

- Osim što je rijetka po bibliotekama, smatramo je jednom od najrjeđih knjiga Miloša Crnjanskog. Postoji samo osam primjeraka ove knjige u pet biblioteka u Srbiji - kazala je Živićeva.

Živićeva ističe da stara i rijetka knjiga podliježe strogim mjerama zaštite i kao dobro od posebnog kulturnog i istorijskog značaja čuva se u svom izvornom obliku.

  • Najstarije izdanje u našoj biblioteci je knjiga “Sveti Ivan biskup trogirski i kralj Koloman” Petra Kanavelića koja je štampana u Osijeku 1858. godine, a najinteresantniji raritet je “Etika ili moralna filosofija: prevodi i besede” Dositeja Obradovića - kaže Živićeva.

Digitalizacija

- U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini od 2010. godine se sprovodi projekat “Digitalizacija zavičajnog fonda, stare i rijetke knjige”. Ova biblioteka je jedina pored NUBRS koja ima digitalnu biblioteku. U fondu biblioteke se nalazi oko 100.000 knjiga, a do sada je obrađeno više od 20.000 knjiga. Trudili smo se da prvo digitalizujemo najstarije naslove - rekla je Živićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana