Tri decenije od smrti Miroslava Mike Antića

Priredila: Mirna Pijetlović
Tri decenije od smrti Miroslava Mike Antića

Novi Sad - Godina u kojoj se obilježavaju tri decenije od smrti najvećeg sanjara među pjesnicima Miroslava Mike Antića ispunjena je brojnim kulturnim događajima, a oni koji su imali čast da se druže sa Mikom sa sjetom se prisjećaju na koji je način plijenio nevjerovatnom energijom.

Deveti "Antićevi dani", u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, posvećeni su obilježavanju tri decenije od smrti velikog pjesnika i sanjara.

Pjesnik velikog svijeta Miroslav Antić napisao je "Najmanju pesmu", a kako su je vidjeli i doživjeli najmlađi, crtežima su oživjeli novosadski mališani.

Prije više godina Antića je crtao i veliki Momo Kapor, a taj portret svjedoči o besmrtnosti prijateljstva.

- Crtež Mike Antića je nastao jedno jutro, jer su obojica voleli da sede i da pričaju za kafanskim stolom. To su bili divni razgovori po celu noć. Ne znam ko je tu više pričao i ko je koga slušao - kaže supruga pokojnog Mome, Ljiljana Kapor.

Slikama, crtežima, grafikama i instalacijama umjetnik i pedagog Uglješa Colić osvijetlio je pjesnika i slikara Antića kao boksera i šahistu.

- Iza naslova ove izložbe "Talj nije nepobediv" krije se jedna legendarna partija šaha u kojoj je Miroslav Antić dominirao nad briljantnim velemajstorom, tadašnjim šahistom Mihajlom Taljem - kaže autor izložbe.

O zavičaju u poeziji Miroslava Antića govorilo se na okruglom stolu, posvećenom ovom sjećanju.

- Kod Antića nema čiste granice između zavičaja i sveta, između zavičaja i svemira - istakao je na okruglom stolu prof. dr Jovan Ljuštanović.

Upriličen je i susret sa Koljom Mićevićem, ovogodišnjim dobitnikom nagrade "Miroslav Antić" i Ljubivojem Ršumovićem, prvim nosiocem tog priznanja, u Novom Sadu, koji je za Miku Antića bio "veliko proleće".

Djelo

Pjesnik Mika Antić u jednom razgovoru je rekao da je čitao mnoge pisce i da su na njega svi uticali, ali je malo onih, kako je govorio, koji su mi ostali dobri i vječiti prijatelji. U dječijoj literaturi, kako je govorio, nikad se nije razočarao u Sent Egziperija. U svom djelu, Antić, poput Egziperija, pokazuje koliko su vrijedne male stvari koje odrasli ljudi ne primjećuju. On piše o sitnicama koje čovjeka okružuju, a koje on nije u stanju da primijeti, opterećen svakodnevnim životnim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana