Teatar fest Petar Kočić: Prošlost i sadašnjost na ispitu ljubavi

Aleksandra Glišić
Teatar fest Petar Kočić: Prošlost i sadašnjost na ispitu ljubavi

Banjaluka - Sudar prošlosti i sadašnjosti, obojen humorom i satirom, desio se u predstavi "Trudna priča", kojom je otvoren takmičarski program 20. Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci.

Dramski tekst Blagice Sekuloske režirala je crnogorska rediteljka Lidija Dedović, a glumci Teatra "Komedija" iz Skoplja energičnom igrom zaokružili su ovu zanimljivu priču. Dok glavne junakinje, "zalutale" iz kultnih makedonskih djela u ovu dramu, pokušavaju da ostanu trudne, dospijevaju na kliniku za vještačku oplodnju u budućnost, u 2032. godinu. Okružene nepoznatim stvarima, među kojima je i dron koji se prvi put pojavio na sceni Narodnog pozorišta RS, one se suočavaju i same sa sobom.

Glumica Elizabeta Stefanovska tumači lik Cvete, koja je jedan od najpoznatijih tradicionalnih likova makedonske drame, iz komada Vojtana Černodrinskog "Makedonska krvava svadba".

- Ovaj lik nosi najviše "makedonštine" i najviše tradicije. Cveti je najteže da se prilagodi vremenskim okolnostima ove drame, jer dolazi iz daleke prošlosti, nenaviknuta na savremeni život, tehnologiju, novitete itd. Ona je najnaivnija, ali u isto vrijeme i najiskrenija, a njena iskrenost je dječja. Sa velikom ponosom je upisujem u svoju biografiju - kaže Stefanovska.

Njena koleginica Jelena Žugić, koja u predstavi igra lik doktorice Kate, podsjeća da je Teatar "Komedija" najmlađe pozorište u Makedoniji, osnovano 2012. godine.

Ulogu Lenče dočarala je Žaklina Petrovska.

- Lenče je iz originalne drame "Lenče Kumanovče begalka", koja govori o njenom protivljenju patrijarhatu. Ona je za mene revolucionarka, jer se protivi svim normama tradicije - ističe Petrovska.

Glumica Eva Skenderovska imala je zadatak da odigra Nedu koja dolazi iz drame "Crnilo".

- Kad sam radila na ovom liku bilo mi je drago što je moj lik u ovoj drami bio u prilici da radi stvari koje mu nisu bile dozvoljene u originalnoj drami koja se završava tragično. Ona ima ispravne moralne vrijednosti, zna šta je dobro, šta je loše, ali nije zadovoljna, jer ne može ništa da promijeni, što je u ovoj novoj drami bila u prilici - rekla je Skenderovska.

Riječ reditelja

- Ako mogu, promjene mogu da se dese najprije ako to učinimo mi, a ne neki drugi, jer uvijek su neki drugi krivci. Ne, svi smo krivi, jer prošlost postaje bolja od sadašnjosti. Naša obaveza je da svi činimo napor za budućnost koju neće pojesti masovna tehnologija, laž i brzi automatski život. Budućnost je u prirodi, radu, miru, sreći, rađanju. Uprkos svemu. Sa divnom ekipom umjetnika i saradnika uradili smo predstavu koja nas se svih tiče i duhovito i snažno otvara najvažnije teme vremena - rekla rediteljka Lidija Dedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana