Svetlana Bojković za Glas Srpske o novim ulogama i položaju umjetnika: Kultura je biljka koja mora da živi

Aleksandra Madžar
Svetlana Bojković za Glas Srpske o novim ulogama i položaju umjetnika: Kultura je biljka koja mora da živi

Banjaluka - Jedna za drugom godine prolaze, u sebi čuvaju male i velike tuge i radosti, dijelove nas. Za neke od njih zauvijek će nas vezati važni događaji, oni koje osjećamo u srcima. Ipak, u svoj toj prolaznosti vremena i postojanja, neke stvari ne prolaze, nemaju rok trajanja, a to je talenat.

Među onima u čijem je biću rođena ta neprolaznost je jedna od omiljenih srpskih glumica, posebnog stava i harizme, Svetlana Bojković. Povod za razgovor sa njom uvijek postoji, a posebno sada kada se poslije 23 godine vraća u Narodno pozorište Beograd, prije čega je bila dio glumačke ekipe Zdravka Šotre na snimanju filma "Santa Maria della Salute". S druge strane žice dopire muzika, u isto vrijeme glumica za naš list odgovara na pitanja i otvara vrata. Ljubazno moli za strpljenje, stigao joj je poklon, Nova godina je. I dok se prigušena muzika čuje u pozadini, zatvaraju se vrata njenog stana, pozdravlja se sa sagovornikom koji je posjetio i počinje razgovor o kulturi.

- Kultura je jedna biljka koja mora da živi i naravno da bi bilo lepše kada bi uslovi bili bolji, ali, nažalost, tako je kako je. Nikad za kulturu nije bilo lako, sada je specijalno u našoj zemlji teško, ali je neophodno da postoji, a ona postoji - ističe glumica.

Umjetnici se i bez obzira na to, dodaje Bojkovićeva, bore.

- Snalaze se ljudi putem sponzoraja. Producenti nekako "izvrte" sve to i hvala Bogu da uspevaju. Kulturni radnici se otimaju, bore.... - priča ona.

Svjesna da ne zna do kada će to stanje trajati i da je mnogo onih koji su okrenuti nekvalitetnim sadržajima, smatra da je većina onoga što se danas plasira zatupljivanje naroda.

- Sve se počelo svoditi na podržavanje najnižeg nivoa svesti i formiranje neukusa, protivno svakoj estetici - iskrena je Bojkovićeva.

Međutim, ona je uvijek dio onih umjetničkih poduhvata koji oplemenjuju, a takav je i film Zdravka Šotre "Santa Maria della Salute" koji je za samo nekoliko dana pogledalo 25.000 ljudi.

- To je kapitalno delo Zdravka Šotre upravo zbog toga što je veliki Laza Kostić zaslužio da se obeleži na ovakav način. A Šotra je divan i plodonosan reditelj. Jako je dobro ovo što je ovaj film urađen. Snimanje je proteklo u vrlo lepoj atmosferi. Igram jako lepu ulogu. Nije mnogo velika, ali je jako lepa. To je žena koja je postojala, majka Jule Palanački kojom se Laza oženio, ona je njegova tašta - objašnjava velika glumica i naglašava da su joj posebno lijepi kostima iz epohe, predjeli, dijalozi u scenariju koji je Šotra sam napisao.

U 2017. godini na sceni u Narodnom pozorištu u Beogradu oživjeće lik vojvotkinje od Jorka u predstavi "Ričard Treći". To će biti njen prvi susret sa Šekspirom, a povratku pred beogradsku publiku se izuzetno raduje. Probe za predstavu počinju 1. februara, a premijera se očekuje početkom aprila. Svetlana Bojković iza sebe ima brojne pozorišne i filmske uloge, od Žanke Stokić, Nadežde Petrović, Hede Gabler, Lidije Pavlovne, do Magde Mihajlović i mnogih drugih.

- Vojvotkinja od Jorka je delikatna istorijska junakinja budući da žene iz Šekspirovog doba nisu bile nimalo naivne. Njihovi životi bili su toliko surovi, posebno ženama i majkama iz kraljevskih porodica koje su bile naviknute na krv, ubistva, svrgavanja sa vlasti… - priča Bojkovićeva.

Poslije rada na predstavi "Ričard Treći" glumica se "seli" u "Atelje 212" gdje će biti dio glumačke ekipe koja će raditi novi komad Olge Dimitrijević "Kako je lepo videti te opet". Njeno lice gledaćemo i u novoj seriji RTS-a, ali o tome nije otkrila više detalja.

Obnova "Ministarke" u Banjaluci

Kako se bliži stoto izvođenje "Gospođe ministarke" u Narodnom pozorištu RS, Bojkovićeva kaže da poslije novogodišnjih praznika dolazi u Banjaluku da bi sa kolegom glumcem iz Beograda obnovila taj komad.

- To je trebalo da radimo u maju 2016. godine, međutim, ja sam bila u Beogradu, slomila nogu, tako da smo morali otkazati - kazala je Svetlana Bojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana