Su­tra otva­ra­nje mul­ti­me­di­jal­ne pos­tav­ke o živo­tu na­kon ze­mljo­tre­sa

Srna
Su­tra otva­ra­nje mul­ti­me­di­jal­ne pos­tav­ke o živo­tu na­kon ze­mljo­tre­sa

BANjALUKA - Mul­ti­me­di­jal­na pos­tav­ka o živo­tu u Ba­nja­lu­ci na­kon ra­zor­nog po­tre­sa ko­ji je ovaj grad po­go­dio 27. okto­bra 1969. go­di­ne biće otvo­re­na su­tra u atri­ju­mu Grad­ske upra­ve.

Prvi dio pos­tav­ke čini izložba 24 re­pro­du­kci­je fo­to­gra­fi­ja i ne­ga­ti­va ko­je su od no­vem­bra 1969. do sre­di­ne mar­ta 1970. go­di­ne, sni­mi­li ba­nja­lučki fo­to-ama­te­ri Ra­di­voj Ra­da­no­vić, Ale­ksan­dar Sje­ri­kov i Lju­bin­ko Ba­to Smo­lja­no­vić, sa­op­šte­no je iz Grad­ske upra­ve.

Dru­gi dio pos­tav­ke čini pro­je­kci­ja ar­hiv­skih fil­mo­va o ba­nja­lučkom ze­mljo­tre­su, ko­je su svo­jim ama­ter­skim ka­me­ra­ma for­ma­ta osam sa 16 mi­li­me­ta­ra sni­mi­li Ivi­ca Kur­to­vić, Mio­drag Šo­bot i Lju­bin­ko Ba­to Smo­lja­no­vić.

Značaj ove mul­ti­me­di­jal­ne pos­tav­ke je i u to­me što fo­to­gra­fi­je i ne­ga­ti­vi, čije će re­pro­du­kci­je bi­ti izložene, ni­ka­da ra­ni­je ni­su viđeni u ja­vnos­ti jer su pret­ho­dnih po­la vi­je­ka bi­li dio pri­va­tnih ko­le­kci­ja fo­to-ama­te­ra.

Iz Grad­ske upra­ve na­vo­de da vi­še od po­lo­vi­ne ka­dro­va ar­hiv­skih fil­mo­va ni­ka­da ni­je pri­ka­za­no izvan kućnih bi­os­ko­pa nji­ho­vih auto­ra.

Pod­sjećanje na po­slje­di­ce naj­veće pri­ro­dne ka­tas­tro­fe ko­ja je za­de­si­la Ba­nja­lu­ku or­ga­ni­zu­je Fi­la­te­lis­tičko druš­tvo Ba­nja­lu­ka, uz po­dršku gra­da, a autor je ba­nja­lučki ko­le­kci­onar i pu­bli­cis­ta Go­ran Ba­rać.

Za­in­te­re­so­va­ni po­sje­ti­oci moći će da po­gle­da­ju pos­tav­ku do 31. okto­bra, sva­kim ra­dnim da­nom od 8.00 do 20.00 časo­va.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana