Су­тра отва­ра­ње мул­ти­ме­ди­јал­не пос­тав­ке о живо­ту на­кон зе­мљо­тре­са

Srna
Су­тра отва­ра­ње мул­ти­ме­ди­јал­не пос­тав­ке о живо­ту на­кон зе­мљо­тре­са

БАЊАЛУКА - Мул­ти­ме­ди­јал­на пос­тав­ка о живо­ту у Ба­ња­лу­ци на­кон ра­зор­ног по­тре­са ко­ји је овај град по­го­дио 27. окто­бра 1969. го­ди­не биће отво­ре­на су­тра у атри­ју­му Град­ске упра­ве.

Први дио пос­тав­ке чини изложба 24 ре­про­ду­кци­је фо­то­гра­фи­ја и не­га­ти­ва ко­је су од но­вем­бра 1969. до сре­ди­не мар­та 1970. го­ди­не, сни­ми­ли ба­ња­лучки фо­то-ама­те­ри Ра­ди­вој Ра­да­но­вић, Але­ксан­дар Сје­ри­ков и Љу­бин­ко Ба­то Смо­лја­но­вић, са­оп­ште­но је из Град­ске упра­ве.

Дру­ги дио пос­тав­ке чини про­је­кци­ја ар­хив­ских фил­мо­ва о ба­ња­лучком зе­млјо­тре­су, ко­је су сво­јим ама­тер­ским ка­ме­ра­ма фор­ма­та осам са 16 ми­ли­ме­та­ра сни­ми­ли Иви­ца Кур­то­вић, Мио­драг Шо­бот и Љу­бин­ко Ба­то Смо­лја­но­вић.

Значај ове мул­ти­ме­ди­јал­не пос­тав­ке је и у то­ме што фо­то­гра­фи­је и не­га­ти­ви, чије ће ре­про­ду­кци­је би­ти изложене, ни­ка­да ра­ни­је ни­су виђени у ја­внос­ти јер су прет­хо­дних по­ла ви­је­ка би­ли дио при­ва­тних ко­ле­кци­ја фо­то-ама­те­ра.

Из Град­ске упра­ве на­во­де да ви­ше од по­ло­ви­не ка­дро­ва ар­хив­ских фил­мо­ва ни­ка­да ни­је при­ка­за­но изван кућних би­ос­ко­па њи­хо­вих ауто­ра.

Под­сјећање на по­слје­ди­це нај­веће при­ро­дне ка­тас­тро­фе ко­ја је за­де­си­ла Ба­ња­лу­ку ор­га­ни­зу­је Фи­ла­те­лис­тичко друш­тво Ба­ња­лу­ка, уз по­дршку гра­да, а аутор је ба­ња­лучки ко­ле­кци­онар и пу­бли­цис­та Го­ран Ба­раћ.

За­ин­те­ре­со­ва­ни по­сје­ти­оци моћи ће да по­гле­да­ју пос­тав­ку до 31. окто­бра, сва­ким ра­дним да­ном од 8.00 до 20.00 часо­ва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана