Specijalista za jela i priče

Srna
Foto: SRNA

SREBRENICA- Srebrenički kuvar, koji nosi ime našeg slavnog nobelovca, razmišljao je da na neki književni konkurs pošalje priču pod šifrom "Ivo Andrić", koja odgovara njegovom imenu, ali je ubijeđen da bi članovi žirija pomislili da se radi o prepotenciji ili šali, pa je od toga odustao.

Ivo /O/ Andrić, koji prilikom potpisivanja uvijek između imena i prezimena upisuje i veliko slovo O po ocu Obrena, prije godinu iznenadio je sve koji ga poznaju kada je dobio prvu nagradu "Zvonimir Šubić" na konkursu za priču u okviru prosvjetno-kulturne manifestacije "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Srebrenica.

 

Da ta nagrada nije dodijeljena lokalnom stvaraocu zbog eventualne pristrasnosti žirija, Andrić je potvrdio osvajanjem nagrade na nedavnom konkursu za kratku priču "Vukašin Conić" u Leskovcu, gdje je njegova priča pod naslovom "Na livadi Vivaldi" drugonagrađena.

 

Ivu su u Srebrenici poznavali kao vrsnog mladog kuvara i muzičara-bas gitaristu. Sve je prijatno iznenadilo saznanje da on i piše i to dobro, jer njegove priče osvajaju nagrade.

 

Njegovi prijatelji su znali da mu je čitanje hobi i da tome posvećuje dosta vremena. Znali su da, pored knjiga na srpskom jeziku, čita i one na engleskom i holandskom, jezicima koje takođe poznaje i govori.

 

Sugrađani u ovoj varošici nisu znali da se ovaj skromni i tihi mladić bavi i pisanjem sve do osvajanja prve nagrade za najbolju priču "Zvonimir Šubić" u Srebrenici.

 

On u svom opusu ima desetine napisanih i još više započetih priča i prikupljenog materijala za njihovo završavanje.

 

Na pomolu je i završetak pisanja prvog romana.

 

Ivo priča da je pisao "za sebe, iz hobija" i nije učestvovao na literarnim konkursima niti nastojao da objavi knjigu iako je imao zavidan broj napisanih priča.

 

Prvo učešće na književnom konkursu bilo mu je u rodnom gradu, gdje je osvojio prvu nagradu za priču i nakon toga počinje da šalje svoje radove na konkurse, a objavljena mu je i priča pod naslovom "Pola čovjeka" u Zbirci priča "Ljubav u mom srcu" nastala u autorskom studiju kreativnog pisanja doktora Darka Tadića.

 

 

Zatečene knjige pobudile interesovanje za čitanje

 

Ivo je rođen 1986. godine u Srebrenici. Dio djetinjstva u ratnim godinama proveo je u izbjeglištvu. Završio je ugostiteljsku školu i zanimanje mu je kuvar. Zaposlen je i radi kuvarski posao u porodičnom restoranu.

 

Majstor je za jela i priče, ali njegove priče nemaju veze sa kulinarstvom i ugostiteljstvom.

 

U ranoj mladosti bavio se muzikom, ali je uvijek volio pisati i za literarne sastave u školi redovno je dobijao visoke ocjene.

 

Ističe da su nakon izbjeglištva i povratka u Srebrenicu uselili u neku kuću sa bogatom bibliotekom, koja ga je zainteresovala i uticala da zavoli čitanje.

 

Muzika i čitanje bili su mu opsesija. Tek 2018. godine, na nagovor druga, pjesnika iz ovog mjesta Marka Milovanovića Maruna, sa kojim je ponekad razgovarao o književnosti i nekim pročitanim knjigama, počeo je da piše.

 

"Prije toga ponešto sam zapisivao, pravio neke zabilješke, ali to nisam uobličavao i nije imalo neku formu. Poslušao sam Maruna i postao sam zaljubljenik pisanja. Svakodnevno pišem. Jedino, ukoliko naiđem na neku zanimljivu knjigu, dešava se da `preskočim` neki dan i ne pišem dok tu knjigu pročitam", priča Andrić.

 

Već raspolaže sa većim brojem napisanih priča i planira da na proljeće objavi prvu knjigu.

 

Pri kraju pisanje prvog romana

 

Osim priča, Ivo se prihvatio i još složenijeg posla i piše prvi roman. Očekuje da će do proljeća završiti pisanje i da će roman biti pripremljen za objavljivanje.

 

Kaže da je počeo redovno da prati književne konkurse i da šalje priče. Želi da obezbijedi sredstava za štampanje prve knjige. Ističe da ga je prva književna nagrada podstakla i motivisala na predaniji rad budući da je potvrdila kvalitet toga što stvara.

 

"Ova nagrada u Leskovcu mi je izuzetno draga i značajna jer je to potvrda kvaliteta mog pisanja, a i nepristrasnosti žirija, koji mi je dodijelio prvu nagradu u Srebrenici kao i vrijednosti i književne nagrade `Zvonimir Šubić` i manifestacije `Stopama Luke Milovanova Georgijevića` koju uspješno organizuje srebrenička `Prosvjeta`", ističe Ivo.

 

Slobodno vrijeme i vikende koristi za pisanje

 

Govoreći o svom kuvarskom, odnosno ugostiteljskom pozivu i pisanju Ivo je ispričao i jednu zanimljivost. "Nakon dobijanja prve nagrade za priču, gosti su to saznali. Ne znajući o kakvim pričama se radi, jednom prilikom malo raspoloženiji gosti tražili su da im ispričam nešto zanimljivo misleći da ja prepričavam dogodovštine iz ugostiteljstva", priča ovaj majstor jela i priče.

 

Ivo kaže da se ozbiljnije posvetio književnosti nakon dobijanja prve nagrade, da više čita, a slobodno vrijeme i vikende koristi za pisanje.

 

"Ideje nastaju slučajno, u trenutku, bez posebnog povoda i motiva i priča se razvija i širi bez posebnog povoda i motiva", pojašnjava Ivo.

 

Kaže da je nagrađena priča "Na livadi Vivaldi" ustvari kratki osvrt /omaž/ na umjetnost starih majstora, dunđera iz područja Osata u srebreničkoj opštini, koje je moderna tehnologija i materijali koji se koriste u građevinarstvu ostavila bez posla i zanimanja.

 

Nagrada ga je obradovala i dala novo nadahnuće, inspiraciju i stvaralački podstiacaj.

 

"Možda ću jednom poslati rad na konkurs potpisan punim imenom kao šifrom da se uvjerim kako će žiri reagovati kada pročita "šifru" Ivo Andrić“, nagovještava Ivo.

 

Prema njegovim riječima sve manje vremena ima za druge aktivnosti i muziku od kada se ozbiljnije posvetio pisanju.

 

"Posvećen sam pisanju i dok stvaram vrijeme neosjetno prolazi", kaže ovaj vrsni kuvar koji je zaljubljen u književnost i koji veći dio svojih primanja izdvaja za kupovinu knjiga i obogaćivanje privatne biblioteke.

 

Književni kritičari ocjenjuju da su njegove priče nadrealističke, ali da imaju izuzetnu fabulu koja odslikava i realnost, te da se sa interesovanjem očekuje prvi roman ovog stvaraoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana