SPC sutra organizuje izložbu ikona u Dubrovniku

Srna
SPC sutra organizuje izložbu ikona u Dubrovniku

Dubrovnik - Srpska pravoslavna crkvena opština Dubrovnik organizuje sutra izložbu ikona Svetog Vlaha, čime prvi put nakon ratnih dešavanja "izlazi u grad" izvan svojih crkvenih zidina sa željom da se obrati susjedima i pokuša dati doprinos veličanju hrišćanskih vrijednosti.

Iz dubrovačke crkvene opštine najavljeno je da se izložba ikona, slikanih na način pravoslavnog Istoka, održava povodom jubilarne 1700. godine od mučeništva Svetog Vlaha zaštitnika grada Dubrovnika, a čemu Srpska pravoslavna crkva /SPC/ želi dati svoj doprinos.

Grad Dubrovnik je pozitivno odgovorio na tu inicijativu prihvativši da u program svečanosti godišnjice Svetog Vlaha uvrsti i pravoslavce iz ovog grada.

"Ličnost Svetog Vlaha, ranohrišćanskog mučenika iz 4. vijeka, odnosno iz vremena prije velike podjele u hrišćanstvu, to nedvosmisleno omogućuje", navode iz dubrovačke crkvene opštine.

Izložba će biti otvorena u galeriji "Lazareti", a autori, akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je i sveštenik SPC u Dubrovniku, putem svojih petnaestak radova ispričaće likovnu priču o Svetom Vlahu i pravoslavnoj ikonografiji.

"Osim ikona Svetog Parca Dubrovačkog, posjetioci izložbe moći će da vide i originalne novoosmišljene kompozicije dolaska relikvija Svetog Vlaha iz Konstantinopolja u Dubrovnik, prikaz Svetog Vlaha kao zaštitnika i veterinara, te scena mučeničkog stradanja", navode iz dubrovačke Crkvene opštine.

Izložba će imati i edukativni karakter, jer će među izloženim radovima biti niz likovnih studija koje će zainteresovanim kazivati o postupku i likovnim rješenjima koje baštini pravoslavna ikonografska tradicija.

Veče će svojim prisustvom i pozdravima uveličati i biskup dubrovački Mate Uzinić i Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Za muzički dio večeri postaraće se Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji će izvoditi kompozicije pravoslavne duhovne muzike, kao i gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.

Program počinje u 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana