Slikarska platna prekrila Kozaru

Snežana Tasić
Slikarska platna prekrila Kozaru

Prijedor - Još jedna likovna priča naslovljena imenom slavnog umjetnika Sretena Stojanovića počela je u Prijedoru, a učesnici ove kolonije stvaraće do 13. avgusta na Kozari.

Dvanaesti saziv Likovne kolonije "Sreten Stojanović" svečano je otvoren u ponedjeljak uveče, a učesnike je u ime Organizacionog odbora pozdravio Milenko Radivojac, koji je istakao da je kolonija počela sa radom 2005. godine na inicijativu čuvenog slikara i kuma Muzeja Kozare Branka Miljuša.

- Da je bilo neke pravde i ako se uzme u obzir bogata i duga slikarska tradicija koju nema nijedan grad u BiH, to je trebalo da se dogodi i ranije - istakao je Radivojac.

Inspiraciju na Kozari potražili su umjetnici Gabrijela Bulatović, Daniela Fulgosi, Milica Crnobrnja-Vukadinović, Katarina Zarić, Radomir Knežević, Vesna Knežević, Saša Filipović, Ivana Flegar, Zoran Banović i Mladen Karan kao specijalni gost kolonije.

U fokusu učesnika su klasične slikarske i grafičke discipline. Svi nastali radovi krasiće prostor Gradske uprave Prijedora i obogatiće umjetničku zbirku Muzeja Kozare, koja već broji više od hiljadu radova.

Selektor ovogodišnjeg saziva Zoran Banović naglašava posebnu dimenziju umjetničke interakcije koja učesnicima nudi mogućnost da sa drugima podijele radost koju osjećaju stvarajući djelo.

- Velika je privilegija svjedočiti procesu nastanka "nove stvarnosti" koja, uostalom, i razlikuje umjetnost od drugih oblika ljudskog stvaranja - rekao je Banović.

On vjeruje da je svim umjetnicima čast što su učesnici ovog projekta koji je, kaže, od početka dobro osmišljen i nazvan imenom velikana srpske likovne umjetnosti i pedagogije.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

- Izuzetna mi je čast da pozdravim likovnu elitu na Kozari. Nadam se da će ovaj ambijent za njih biti dovoljno inspirativan, a djela koja ovdje nastanu ostaće će trajno svjedočanstvo - kaže Miljuš.

Pokrovitelj kolonije je grad Prijedor, a svi radovi biće prvo izloženi u Muzeju Kozare u septembru, povodom "Književnih susreta" na Kozari.

Riječ kritike

Rad umjetnika na Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović" prati istoričarka umjetnosti i likovni kritičar Olivera Vukotić iz Beograda. Njen zadatak, kao aktivnog učesnika saziva, jeste da u tekstu za katalog izložbe sumira ukupne rezultate kolonije i da ih predstavi sa aspekta likovne kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana