Saradnja sa Institutom za slavistiku Ruske akademije nauka

Srna
Saradnja sa Institutom za slavistiku Ruske akademije nauka

Višegrad - Protokol o saradnji između Andrićevog instituta i Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka potpisan je danas u Andrićgradu.

"Sporazum će omogućiti da dva instituta rade na određenim zajedničkim projektima, da razmjenjuju stručne publikacije i organizuju zajedničke naučne konferencije", rekao je rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić.


On je dodao da je cilj razmjena naučnih saznanja, a kada se grade naučna saznanja, ona su daleko od politike, jer je istorija nauka koja je nezavisna od politike.

"Istoričari moraju da racionalizuju svijest o istoriji, svijest o prošlosti i odnose dvije države i dva naroda. Oni moraju da to posmatraju, izučavaju i tumače onako kako je to bilo, bez političkih motiva. Ta racionalizacija istorijske svijesti ide preko nauke, a ona je bitan dio društvene svijesti i veoma je važno da ljudi istoriju saznaju iz naučnih djela, a ne sa televizije", istakao je Perišić.

Direktor Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Konstantin Nikiforov rekao je da se ovim protokolom nastoji ostvariti naučna saradnju između dva instituta.

"Nadam se da će naša saradnja biti uspješna, jer je to veoma važno", istakao je Nikiforov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana