Sabor u Guči od 9. do 13. avgusta - nema nastupa estradnih umjetnika

Srna
Sabor u Guči od 9. do 13. avgusta - nema nastupa estradnih umjetnika

Beograd - Dragačevski sabor trubača u Guči ove godine biće održan od 9. do 13. avgusta, uvedene su mnoge novine sa ciljem vraćanja Sabora trubača izvornim vrijednostima, a od ove godine neće biti nastupa estradnih umjetnika.

Povodom najveće trubačke fešte na Balkanu, održan je radni sastanak Upravnog odbora Centra za kulturu i Saborskog odbora, na kome se govorilo o pripremama za predstojeći 57. Sabor.


Utvrđen je prijedlog programa ove manifestacije prema kojem će se, svih pet dana trajanja, na glavnoj pozornici redati najbolji trubači iz Srbije. Šest sati programa biće posvećeno isključivo trubačkim majstorima.

Osim finalnog /subota/ i takmičenja majstora trube /nedjelja/ tu su i ponoćni i koncerti najpopularnijih trubača - Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića, Bobana Markovića i Ekrema Mamutovića, Veljka Ostojića...
Pobjednika prošlogodišnjeg Sabora trubača, finalno takmičenje mladih orkestara, inostrani orkestri, kao i drugi tradicionalni programski sadržaji.

Novina je i da majstor trube, od sada, postaje onaj koji ima tri osvojene pobjede, dvije pobjede i navršenih 50 godina života i navršenih 60 godina života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju. Osvajač titule "Šampion Guče" kad navrši 65 godina života biće predložen za nacionalnu penziju ako tu penziju nije ostvario po drugom osnovu, prenosi "Blic".

Organizator će najvjerovatnije ukinuti direktne TV prenose, jer čarobni zvuk trube i saborska atmosfera jedino se mogu osjetiti na pravi način uživo u Guči.

Biće usvojen poseban marketing Sabora, plan razvoja infrastrukure i priprema u susret 60. jubilarnom saboru 2020. godine. Guča će ove godine biti bez estradnih zvijezda, ulaz je besplatan za sve programske sadržaje na obje pozornice, poseban status imaće generalni sponzor, šatre će biti vraćene u Crkvenu portu a svi detalji biće poznati do 1. maja kada će biti otvoren i Dom trubača za koji su sredstva obezbijedili Ministarstvo trgovine i turizma i opština Lučani od ostvarenih saborskih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana