Reprezentativan nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Aleksandra Glišić
Reprezentativan nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

BEOGRAD -  Reprezentativni nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga protiče u znaku 500 godina Goraždanske štamparije.

Nastup je zvanično besjedom otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja je rekla da će biti predstavljeno književno izdavaštvo i kultura Srpske kao važan dio srpskog korpusa i stvaralaštva.

Trivićeva je posebno istakla da geografske granice ne postoje u kulturnom i nacionalnom identitetu srpskog naroda.

Ona je rekla da je književno, obrazovno i štampano bogatstvo srpskog naroda, kao i svako novo izdanje odštampano između dva beogradska praznika knjige, posebno bilo oživotvoreno pod krovom Beogradskog sajma knjige.

- Sa svakim novim izdanjem pravimo važan korak naprijed u promociji i predstavljanju sopstvenih stvaralačkih i izdavačkih dostignuća, kako na domaćem terenu, tako i u međunarodnim okvirima -  rekla je Trivićeva.

Trivićeva je podsjetila da je beogradski Međunarodni sajam knjiga najveća regionalna manifestacija tog tipa.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je značaj promocije Goraždanske štamparije u vremenu kada se na Sajmu knjiga u Beogradu predstavljaju mnoga savremena izdanja.

- Promovišemo djela koja su nastala prije 500 godina, i to u vremenu kada je cijeli Balkan bio duboko u mraku otomanskog ropstva -  naveo je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, i u takvim uslovima srpski narod se počeo boriti i uzdizati iz tog ropstva, a nema boljeg načina borbe do knjigom.

- Knjiga je velika sila i velika snaga i moć - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je zahvalio svima koji su doprinijeli da se na dostojan način obilježi veliki jubilej - 500 godina Goraždanske štamparije, uključujući Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Otvaranju nastupa je prisustvovao direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i predstavnici opštine Novo Goražde, akademici i ostali ugledni gosti.

Poslije otvaranja nastupa Srpske, promovisana su djela Starostavne goraždanske knjige /Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije/, autora Biljane Samardžić, a potom i fototipskih izdanja Služabnika /1519/, Psaltira /15217 i Molitvenika goraždanskog /1523/, o kojima su govorili profesori Miloš Kovačević, Mihailo Šćepanović i Biljana Samardžić.

Goraždanska štamparija je bila jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na lijevoj obali Drine, na tlu današnje Republike Srpske.

Učestvuju 43 izdavača iz Republike Srpske

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji ove godine će na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga svoja izdanja izložiti i promovisati 43 izdavača iz svih dijelova

Republike Srpske. Na štandu Republike Srpske i u salama za promocije biće ukupno 54 promocije, 42 na štandu i 12 u salama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana