Publika u Bijeljini nakon Sto jada uz Kusturicu i Na mliječnom putu

Srna
Publika u Bijeljini nakon Sto jada uz Kusturicu i Na mliječnom putu

Bijeljina - Prva projekcija filma "Na mliječnom putu" Emira Kusturice u Bijeljini bila je omaž ovom srpskom umjetniku čije su rečenice iz knjiga i scene iz svih dosadašnjih filmova mladi i stariji u publici razmjenjivali uoči i tokom prikazivanja filma.

Sala Centra za kulturu "Semberija" sa 350 ispunjenih mjesta ličila je na interaktivnu radionicu u kojoj je publika postala akter filma i Kusturičine knjige "Sto jada" koja je ovaj film iznjedrila.


Bojan Laković koji je ispred Multipleksa "Doli Bel" u Andrićgradu zadužen za projekcije filma "Na mliječnom putu" u Republici Srpskoj rekao je Srni da publika u svim gradovima vrlo emotivno reaguje na film.

Laković kaže da opremu za prikazivanje filma nose sa sobom kao svojevrsno putujuće kino, jer većina bioskopa u Srpskoj nema kvalitetnu opremu, osim Andrićgrada, Banjaluke i Prijedora, gdje je film "Na mliječnom putu" prikazan u redovnom repertoaru.

Nakon dva dana i četiri projekcije u Bijeljini, film Emira Kusturice "Na mliječnom putu" uskoro bi trebao biti prikazan i u Istočnom Sarajevu, na otvaranju bioskopske sale koja se renovira.

Kusturica je za ovo ostvarenje rekao da je njegov pokušaj da film bude uzbudljiv, avanturistički čin, ali i estetski u isto vrijeme.

Kritika film "Na mliječnom putu" naziva djelom gdje se ljudi uziđuju bez ostatka i političkim testamentom proslavljenog reditelja.

Politički analitičar Nenad Kecmanović izjavio je da male države i malobrojne narode koji ne raspolažu velikom vojnom silom brani djelo velikih umjetnika, naučnika, sportista, među kojima je i Emir Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana