Promovisana knjiga Dijane Nešković-Stjepanović u Rogatici: Krvavi zapis pisan nježnom ženskom rukom

Sreten Mitrović
Promovisana knjiga Dijane Nešković-Stjepanović u Rogatici: Krvavi zapis pisan nježnom ženskom rukom

Rogatica - Publika na književne promocije i u većim gradovima Srpske, nažalost, ne dolazi u velikom broju, zato je slika iz rogatičkog bioskopa, sa predstavljanja romana Dijane Nešković-Stjepanović "Krvavi zavjet" bila pravo iznenađenje.

Na veliku radost autorke i recenzenata Saše Kneževića i Slađane Vidaković sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Počinjući priču na promociji u utorak uveče direktorka Biblioteke u Rogatici Anđelka Đerić je rekla da je za razliku od većine onih koji svoje prve korake u književnost naprave uglavnom lirskim stihovima ova autorka hrabro zakoračila u svijet proze, što je izuzetna smjelost u pionirskom prikazu jednog vremena.

Govoreći i Dijaninoj knjizi profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Saša Knežević je istakao da je roman mračan, ali topao.

- Pisan je nježnom ženskom rukom, ali čvrstim i zašiljenim perom. Rukopis nagovještava nadarenog pisca, ali i otkriva mladu spisateljicu, koja može biti veoma zanimljiva svojoj generaciji - istakao je on.

Dijanina koleginica sa studija, mlada profesorka Slađana Vidaković iz Šekovića, o romanu "Krvavi zavjet" je rekla da je jedan od onih rukopisa koji imaju nevjerovatnu priču, u čijem je centru sudbina mlade žene Ivane.

- Autorka na maestralan način iskorištava okvir priče - rat, da bi motivisala kasnije događaje u djelu. Vrijeme, građanski rat u BiH je jasno iznenadio likove koji su umorni i ratom uništeni - dodala je ona.

Uz čestitke za prvu objavljenu knjigu, izdavač "Žiravac" iz Požege nagradio je mladu autorku jednom grafikom, radom akademskog slikara Vojislava Nedeljkovića.

Roman završen poslije deset godina

Na kraju se obratila i sama autorka, govoreći o temi romana koja je u vezi sa djevojkom u posljednjem ratu, objašnjavajući da je roman počela da piše kao srednjoškolka, a dovršila ga je, evo, kao mlada profesorka, udata žena i majka, nakon deset godina.

- Uz mnoštvo likova koji defiluju ovim kratkim romanom glavni junaci su Ivana, djevojka od dvadesetak godina, njen brat blizanac Ivan i njena ljubav Luka, a dešavanja su u Rogatici i okolini - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana