Oskar "Parazitu" vjesnik doba u kojem se umjetnost cijeni iznad svega

Aleksandra Glišić, Milanka Mitrić
Oskar "Parazitu" vjesnik doba u kojem se umjetnost cijeni iznad svega

BANjALUKA - Nove stranice filmske istorije ispisane su na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka, jer je "Oskara" za najbolji film, prvi put od postojanja ovog priznanja, osvojilo ostvarenje na stranom jeziku.

 

Južnokorejski film "Parazit" Bong Džun-Hoa osvojio je priznanje za najbolji film, ali i nagrade za najbolji međunarodni film, najbolju režiju i scenario.

Trebalo je da prođe više od devet decenija od 1929. godine do danas, da se ovakav pomak u dodjelama priznanja desi, te da se za svjetsku kinematografiju otvore i neka nova vrata i poruše jezičke i druge barijere.

Režisera, pisca i scenaristu Danila Bećkovića obradovala je vijest što je "Oskara" dobio pomenuti jer je Bong Džun-Ho jedan od njegovih omiljenih režisera, čiji rad prati skoro dvadeset godina.

- "Oskar" za najbolji film je prvi put dodeljen ostvarenju koje nije na engleskom jeziku, ali to se već nekoliko godina unazad nameće kao mogućnost. Prošle godine se govorkalo da bi "Roma" Alfonsa Kuarona mogla da pobedi, ali do toga ipak nije došlo. Ove godine su pobedili filmski kriterijumi i nije bilo političkih "Oskara", vraćanja dugova od ranije i sličnih kompromisa koji ponekad prevladaju. Ipak, ne treba zaboraviti da se radi o jednom od najvećih živih svetskih reditelja i ne treba očekivati da će ovo postati redovna praksa - istakao je Bećković za "Glas Srpske".

Filmska i TV kritičarka Monika Ponjavić, sa druge strane, smatra da su ovim korakom Akademije otvorena vrata boljem dobu za cjelokupnu svjetsku kinematografiju.

-  Akademija je pokazala da je konačno spremna na promjene. Nakon godina nagrađivanja osrednjosti napravljen je smjeli potez čiji je rezultat krunisanje filma koji je istinski najbolji. Filma koji se u Sjedinjenim Američkim Državama gleda sa prevodom, odnosno titlovima, što je "mala" barijera koja je, izgleda, konačno premoštena, na radost Bonga Džun-Hoa. Reflektor je sada na južnokorejskoj kinematografiji koja već neki period pravi istinska remek-djela. Ali ne samo na južnokorejskoj. Ovo je otvorilo vrata kako Aziji tako i Evropi i Južnoj Americi i Africi i Bliskom istoku. U tom smislu, Akademija je konačno u korak sa ostatkom svijeta, tako da je sada samo pitanje da li će zadržati taj tempo - kazala je za "Glas Srpske" Ponjavićeva.

Ona smatra, da ako je suditi prema promjenama koje su se desile u strukturi Akademije u posljednje vrijeme, moguće da će i zadržati pomenuti tempo.

-  To znači da u budućnosti više neće pobjeđivati zaljubljeni Šekspiri, sudari, kraljevi govori i slični filmovi čijih se naziva nakon godinu dana više niko ne sjeća, a kamoli radnje - dodala je ona.

"Parazit" je jedan od nekoliko filmova koji su u istoriji dodjele "Oskara" bili nominovani za najbolji strani, odnosno, međunarodni film, a u isto vrijeme za najbolji film.

- Prije "Parazita" to su bili, između ostalog, "Velika iluzija" Žana Renoara, kao prvi film 1938. godine, "Krici i šaputanja" Ingmara Bergmana, "Život je lijep" Roberta Beninjija, "Ljubav" Mihaela Hanekea i "Roma" Alfonsa Kuarona. Zanimljivo je da su, kod ova posljednja tri, veliku nagradu ponijeli prosječni filmovi za koje se kasnije ispostavilo da su ništa drugo do kompromis. "Zaljubljeni Šekspir" je pobijedio Beninjija, "Argo" Hanekea, a "Zelena knjiga" Kuarona. Ovaj posljednji je izazvao burnu reakciju jer, u poređenju, zapravo nema poređenja. "Roma" je daleko superiorniji film. Kritika koja je uslijedila povodom "Rome" bila važna za ovo što se desilo sada. Pored toga, neko vrijeme uoči 92. nagrada Akademije sam govorila da je ovo sada jedinstvena prilika da film neengleskog govornog područja ponese glavnu nagradu i da se, ako se ne desi sada, neće desiti nikada - naglasila je Ponjavićeva.

Prošlo je čitavih devet decenija, da bi se desilo ovo što se sada desilo, a film "Parazit" je prvi put u 65 godina, postao i film koji je osvojio "Zlatnu palmu" na Kanskom festivalu, a potom i "Oskara".

- Od trenutka kada je "Parazit" osvojio Kan gradio se momentum koji je sada kulminirao. U pitanju je film koji se bavi univerzalnim temama koje nas se tiču i koje se razumiju svuda na isti način, od strane svih. Uz to, on je jednako univerzalno voljen, kako od strane kritike tako i od strane publike, a to je ključ. Film je postao fenomen prije nominacija za "Oskara", bio je komercijalni hit i, što je možda najvažnije, uspio je da pomiri dvije oprečne strane jer je on istovremeno i "arthaus" i "mejnstrim" film. To je veliki poduhvat i nije lak zadatak. Nekoliko parametara koji su se poklopili i dali Bongu Džun-Hou priliku da ponese titulu koju nisu ponijeli ni Felini, ni Bergman, ni Trifo, ni Bunjuel, ni Renoar, ni veliki Tarkovski i tako uđe u istoriju kao vjesnik nekog novog doba, doba u kojem se film, kao umjetnost, cijeni iznad i prije svega - zaključila je Ponjavićeva.

Animator, producent i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Mladen Đukić kaže da nije još pogledao film "Parazit", a da ga je što se ove godine tiče, najviše interesovao "Oskar" u kategoriji animirani film, a ovogodišnji pobjednik je "Priča o igračkama 4".

- Kada je riječ o animiranom filmu dodjela je protekla očekivano. Za razliku od iznenađenja u igranom filmu, kod animiranih još uvijek "Oskarima" vladaju korporacije. Srećom, ima dovoljno jakih i bitnih festivala animiranog filma po svijetu koji autorima možda i više znače - smatra Đukić.

Uz istorijski momenat načinjen dodjelom priznanja "Parazitu", ova godina ostaće zabilježena i po priznanju za najbolju filmsku muziku, jer je, prvi put u ovoj kategoriji, nakon 23 godine nagrađena kompozitorka. Naime, islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir dobila je priznanje za najbolju originalnu muziku za film "Džoker" Toda Filipsa.

Takođe, ove godine, na ceremoniji dodjele Američka filmska akademija se prisjetila i poznatog filmskog producenta i dvostrukog Oskarovca Branka Lustiga, koji je preminuo u novembru prošle godine.

DOBITNICI

 

GlAvna muška uloga - Hoakin Finiks

Glavna ženska uloga - Rene Zelveger

Sporedna muška uloga - Bred Pit

Sporedna ženska uloga - Lora Dern

Najbolja kinematografija - "1917"

Adaptirani scenario - "JoJo Rab­bit"

Najbolji kostimi - "Male žene"

Dokumentarni film - "Ame­ri­can Fac­tory"

Originalna pjesma -  "(I’m Gon­na) Lo­ve Me Aga­in"

Montaža - "Ford v. Fer­ra­ri"

Vizuelni efekti  - "1917"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana