Odlazak dirigenta Vladimira Kranjčevića

Agencije
Odlazak dirigenta Vladimira Kranjčevića

ZAGREB - Istaknuti hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević preminuo je u Zagrebu u 84. godini, saopštila je porodica. Bio je jedan od osnivača muzičkog festivala “Varaždinske barokne večeri” i direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 1994. do 2002. godine.

Bio je posebno uspješan kao horski dirigent - dirigovao je mnogim horovima i orkestrima, poput mješovitog hora HRT-a, “Zagrebačkih madrigalista”, Simfonijskog orkestra HRT-a, a radio je i u muzičkoj produkciji RTB-a krajem osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, povodom smrti Kranjčevića, uputio je telegram saučešća.
- Odlaskom Kranjčevića, hrvatska kultura izgubila je jedan od svojih najznačajnijih i najamblematičnijih izdanaka. Izdašnom muzičkom kompetencijom i velikim pregalaštvom, Vladimir Kranjčević ostavio je neizbrisiv trag u obrazovanju generacija muzičara i uspomenama publike čiji je muzički ukus i izgrađivao i obogaćivao - naveo je Vukosavljević.
Kranjčević je, ističe Vukosavljević, i u Beogradu i Srbiji ostavio dubok znamen svog talenta i uticaja na brojne ljubitelje umjetničke i horske muzike, od publike pa do stručnjaka.

- Veliki umetnik Vladimir Kranjčević upisao je svoje ime zlatnim slovima u istoriju hrvatske kulture i u srca brojnih poštovalaca u Srbiji, regionu i širom sveta. Kako i priliči ljudima koji ostvare svoju sudbinsku misiju - dodao je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana