Одлазак диригента Владимира Крањчевића

Agencije
Одлазак диригента Владимира Крањчевића

ЗАГРЕБ - Истакнути хрватски диригент Владимир Крањчевић преминуо је у Загребу у 84. години, саопштила је породица. Био је један од оснивача музичког фестивала “Вараждинске барокне вечери” и директор Опере Хрватског народног казалишта у Загребу од 1994. до 2002. године.

Био је посебно успјешан као хорски диригент - дириговао је многим хоровима и оркестрима, попут мјешовитог хора ХРТ-а, “Загребачких мадригалиста”, Симфонијског оркестра ХРТ-а, а радио је и у музичкој продукцији РТБ-а крајем осамдесетих година прошлог вијека.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, поводом смрти Крањчевића, упутио је телеграм саучешћа.
- Одласком Крањчевића, хрватска култура изгубила је један од својих најзначајнијих и најамблематичнијих изданака. Издашном музичком компетенцијом и великим прегалаштвом, Владимир Крањчевић оставио је неизбрисив траг у образовању генерација музичара и успоменама публике чији је музички укус и изграђивао и обогаћивао - навео је Вукосављевић.
Крањчевић је, истиче Вукосављевић, и у Београду и Србији оставио дубок знамен свог талента и утицаја на бројне љубитеље умјетничке и хорске музике, од публике па до стручњака.

- Велики уметник Владимир Крањчевић уписао је своје име златним словима у историју хрватске културе и у срца бројних поштовалаца у Србији, региону и широм света. Како и приличи људима који остваре своју судбинску мисију - додао је Вукосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана