Miloš Popović, akademski slikar iz Istočnog Sarajeva: Slikarstvo zahtijeva vrijeme promišljanja FOTO

Srna
Miloš Popović, akademski slikar iz Istočnog Sarajeva: Slikarstvo zahtijeva vrijeme promišljanja FOTO

ISTOČNO SARAJEVO- Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva Miloš Popović ističe da slikarstvo zahtijeva vrijeme promišljanja, pravi trenutak za rad, i da zato da ne slika svaki dan, ali u ovoj vanrednoj epidemiloškoj situaciji gotovo da je posvećen samo slikarstvu.

Ovaj mladi slikar kaže da nema tačan broj naslikanih djela, ali je to otprilike svedeno opus od 15 slika u tri godine.

- Kada sam u procesu slikanja, to nikada ne bude duže od četiri časa na dnevnom planu. Više od toga nije moguće posvetiti suptilnom radu. Rijetko kada kontinuirano slikam cijeli mjesec - priča Popović.

Nedavno je oslikao fotografiju Dijega Maradone iz dokumentarnog filma o ovom slavnom fudbaleru, koji, ističe Popović, nije inspiracija samo sportistima i filmskim režiserima, nego i njemu kao slikaru.

-Inspirisala me je fotografija za istoimeni dokumentarni film zbog uzbudljivih kompozicijskih rješenja, odnosa između figura na slici i trenutka u kojem je izdvojen lik Maradone u masi drugih. Svakako da radeći po fotografiji, umjetničko djelo gubi auru i ima daleko manju težinu estetskog vrednovanja. Kroz ovo djelo nastojao sam da ne reprodukujem fotografiju događaja nego da slikarskim medijem-uljem na platnu kroz simboličan način razbijajući klasičnu formu predstavim neku vrstu duhovne snage i simbolike svega onoga što predstavlja lik Maradone - objašnjava Popović.

Popović primat nad tehnikom daje estetici, a o pravcu ni ne razmišlja.

- Pravac se nametne sam i definiše vremenom, a svakako da ima primjesa realizma, nadrealizma, simbolizma, to je najbliže mom senzibilitetu. Služim se svim tehnikama osim akavarela, najviše uljanim bojama iz razloga što su najzahvalnije u interpretaciji mojih ideja - istakao je Popović.

On navodi da je sa mnogo entuzijazma Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo nedavno pokrenuo školu slikanja i crtanja, a realizovan je samo čas, jer su zbog pojave virusa korona, bili prinuđeni da je privremeno prekinu rad.

- Škola je zamišljena tako da nije posebno ograničena uzrastom polaznika, pripremljen je program za osnovce, srednjoškolce i odrasle. Planiramo nastaviti čim bude u skladu sa zakonom o javnom okupljanju - ističe Popović, koji radi sa polaznicima škole crtanja i slikanja.

Prema njegovim riječima, slikarstvo je poprilično na niskim granama i svake godine je primjetan pad interesovanja mladih za upis na likovnim akademijama.

- U BiH, postoje ustanove kulture koje odlično rade posao. Posebno bih izdvojio Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je u nekoliko proteklih godina organizvao izložbe umjetnika koji kotiraju na svjetskom nivou. Poznajem nekoliko umjetnika koji žive isključivo od slikarstva, a naravno da je presudan kvalitet i posvećenost radu - smatra Popović.

Popović je do sada organizovao pet samostalnih, a učestvovao je i na nekoliko grupnih izložbi.

 

Miloš Popović rođen je u Sarajevu 1988. godine, a trenutno živi u Istočnom Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisao je 2013. godine, a diplomirao 2017. godine na Odsjeku slikarstvo. Više o radu ovog mladog umjetnika, zainteresovani mogu da pronađu na njegovom "Jutjub" kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana