Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2019": Svjetski program animacije u skromnom izdanju

Aleksandra Glišić
Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2019": Svjetski program animacije u skromnom izdanju

BANjALUKA - Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2019" biće održan od 24. do 28. oktobra u Banjaluci.

Dvanaesto izdanje festivala neće imati ceremoniju svečanog otvaranja, a organizatori kažu da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa minimalnim finansijskim sredstvima. Podsjećaju da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS ove godine za festival izdvojilo 13.000 maraka.

Na konkurs festivala pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države svijeta. Selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 51 film, u dječji takmičarski program 17 ostvarenja i 45 filmova u programe panorama.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz BiH.

Prateći program festivala čini nekoliko sadržaja. Savremeni portugalski animirani film, koji priređuje António Costa Valente, biće predstavljen sa devet animiranih ostvarenja novije produkcije.

Zagrebačka škola animiranog filma ove godine biće predstavljena sa dva programa. Prva animirana serija na prostoru Jugoslavije "Inspektor Maska" biće prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962 - 1963. godine postiglo je veliki uspjeh i u produkcijskom smislu, osposobilo "Zagreb film" za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju "Profesora Baltazara".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana