Међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2019": Свјетски програм анимације у скромном издању

Александра Глишић
Међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2019": Свјетски програм анимације у скромном издању

БАЊАЛУКА - Међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2019" биће одржан од 24. до 28. октобра у Бањалуци.

Дванаесто издање фестивала неће имати церемонију свечаног отварања, а организатори кажу да се традиционалне филмске манифестације у Републици Српској не могу одржавати са минималним финансијским средствима. Подсјећају да је Министарство просвјете и културе РС ове године за фестивал издвојило 13.000 марака.

На конкурс фестивала пристигло је 540 анимираних филмова из 51 државе свијета. Селекциона комисија је у такмичарске програме уврстила 51 филм, у дјечји такмичарски програм 17 остварења и 45 филмова у програме панорама.

Жири овогодишњег фестивала чине Бајко Хромалић из Хрватске, Саша Ракезић Зограф из Србије и Тања Шљивар из БиХ.

Пратећи програм фестивала чини неколико садржаја. Савремени португалски анимирани филм, који приређује Антóнио Цоста Валенте, биће представљен са девет анимираних остварења новије продукције.

Загребачка школа анимираног филма ове године биће представљена са два програма. Прва анимирана серија на простору Југославије "Инспектор Маска" биће први пут приказана комплетна, рестаурисана у два блока. Тринаест епизода серије које су снимљене у периоду 1962 - 1963. године постигло је велики успјех и у продукцијском смислу, оспособило "Загреб филм" за сложеније пројекте тог типа, на првом мјесту, реализацију "Професора Балтазара".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана