Kultura nije luksuz već potreba

Aleksandra Glišić
Kultura nije luksuz već potreba

Banjaluka, Ližnjan - Pokretanjem rezidencije za kolege pisce, pjesnike, prevodioce, ali i sve ostale umjetnike koji se bave književnošću postigli smo da putujemo ne mičući se s mjesta, da preko naših gostiju upoznajemo zemlje iz kojih dolaze i jezike na kojima stvaraju.

Ovako svoju književnu misiju opisuju pisci Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, koji su 2011. osnovali književnu rezidenciju "Zvona i nari" u Ližnjanu u Hrvatskoj, a ovu oazu za pisce večeras u 19.30 časova predstaviće u Banjaluci.

Na terasi Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske promovisaće i svoj roman "Blagoslovljena", a za "Glas Srpske" govorili su o avanturi kroz svijet pisane riječi koja im je omogućila da književnošću spoje sve meridijane. 

- Svaki je čovjek novi kontinent, svaki boravak nekog pisca prilika za saradnju i razmjenu između kontinenata koji se inače možda nikada ne bi sreli. Družeći se s kolegama mi osobno rastemo kao pisci, ali, još važnije, naša zajednica, naše selo raste izvan okvira svog neposrednog geografskog okruženja - kaže Grgorinićeva.

Podsjeća da su mnogo ljudi iz različitih krajeva svijeta ugostili u književnoj oazi.

- Književna mreža koju stvaramo u Ližnjanu iz dana u dan je sve veća i raznolikija i povezuje savremenu književnost na svjetskom nivou. Naše nam kolege pomažu da pokažemo da se izvrsna umjetnost može stvarati i izvan uvriježenih kulturnih centara. Imperativ je da se kulturna proizvodnja decentralizuje kako bi kultura imala priliku da se razvija.

Kultura nije luksuz već nasušna potreba svake zajednice, razlog i zalog opstanka te zajednice - ističe Rađen.

Ako se, dodaje, na kulturu gleda kao na uzvišenu onda ju je i lakše ignorisati i zatirati uz izgovor da je ona nešto nedostupno ili "preskupo" u "teškoj situaciji" u kojoj živimo.

- Naša je ambicija da pokažemo da su pisci i umjetnici jednako naše komšije, kao i automehaničari ili pekari, kao i da su za život podjednako potrebni i hljeb i riječ. Upravo u teškim vremenima umjetnost nam može pomoći da iz njih izađemo - naglašava Grgorinićeva. 

Ovo dvoje književnika zajedno pišu već više od 20 godina.

- Izazov je i dalje isti: kako staviti u ravnotežu zamisli i preokupacije koje imamo kao pojedinci. Radeći zajedno osjećamo da ostvarujemo veći prostor slobode nego što bismo ga ostvarivali svako sam za sebe - saglasni su Grgorinićeva i Rađen. 

Roman "Blagoslovljena"

- U romanu "Blagoslovljena" razmatramo odnos između vjere pojedinca, vjere zajednice i vjere kao sistema. Zanimalo nas je šta se dešava kada se čudo dogodi onima koji ga ne očekuju, koji negiraju samu mogućnost čuda. Otkrili smo da je priroda čuda skrivena u samom jeziku, jer opisujući svijet, ali i ono transcendentalno, mi ih ujedno jezikom i stvaramo - objasnili su Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana