Književnik Dejan Stojiljković Glas Srpske: Izazov oživljavanja likova iz narodne mašte

Aleksandra Glišić
Književnik Dejan Stojiljković Glas Srpske: Izazov oživljavanja likova iz narodne mašte

Niš - Najveći izazov u pisanju je udahnuti novi život i dati neku novu dimenziju i dubinu likovima koji su već oblikovani u narodnoj mašti. Moj Obilić nije onaj Obilić iz narodne pesme, već književni lik kome sam ja dao neke nove osobine.

Ovako počinje priču o novoj knjizi "Olujni bedem" književnik iz Niša Dejan Stojiljković, koji već nekoliko godina svojim naslovima privlači brojnu čitalačku publiku.

Dobitnik nagrada među kojima se izdvaja "Miloš Crnjanski", ovih dana susreće se sa prvim reakcijama čitalaca i kritičara na drugi dio petoknjižja koje je otvorio romanom "Duge noći i crne zastave". Samo desetak dana bilo je dovoljno da "Olujni bedem" u izdanju beogradske "Lagune" napravi odjek među ljubiteljima književnosti, a uskoro bi ovaj naslov trebalo da dođe i u knjižare u Republici Srpskoj. 

- Što se tiče ovog petoknjižja, drugi izazov vezan je za sam taj period, jer je ideja da se obradi nekih pedeset i više najturbulentnijih godina srpske srednjovekovne države, od bitke na Marici do smrti despota Stefana Visokog - kaže Stojiljković.

Izdavač je zbog velikog interesovanja za novo Stojiljkovićevo djelo već počeo da štampa drugo izdanje.

- Očekivao sam da knjiga bude lepo primljena, ali je ovo prevazišlo i moja očekivanja i očekivanja izdavača.  Očigledno da je dugi "post" u smislu velike pauze koja je prošla između prethodnog i ovog romana učinio svoje. Naravno, ne treba smetnuti s uma da je ovo ipak priča čiji su junaci svima poznati, nema Srbina koji ne zna za Obilića, Kosančića, Toplicu - priča Stojiljković koji je čuo samo pozitivne utiske onih koji su pročitali "Olujni bedem".

Drago mu je što nije razočarao čitaoce jer drugi nastavak u serijalu je, suštinski, najvažniji - ako tu stvari ne uradite kako treba, onda čitaoci izgube želju da čitaju dalje.  Planira da sljedeće godine nastavi sa avanturama vitezova Reda Zmaja, a u nastavku će se vratiti Kosančiću i Obiliću.

- Ceo taj period je opevan u našoj narodnoj poeziji i ljudi već imaju neku sliku o tome, međutim, te naše narodne pesme nastajale su vekovima nakon opisanih događaja i, nažalost, u mnogim stvarima nisu autentične. Nismo izgubili Kosovsku bitku, Branković nije izdao, davali smo mnogo duži i žešći otpor osmanskoj najezdi, to treba potencirati jer je to istorijska istina. Srbija je bila bedem tadašnje Evrope i ko zna šta bi bilo sa Rimom, Bečom i Parizom da nismo mi, ovde, na Balkanu na mač dočekali agarenske horde - rekao je Stojiljković.

Promociju nove knjige planira i u Republici Srpskoj.

- Uvek se radujem poseti Republici Srpskoj, tamo imam dosta vernih čitalaca i osećam se kao kod kuće. Nadam se da ću uskoro ponovo doći u Banjaluku i ostale gradove i družiti se sa svojim čitaocima - kazao je Stojiljković.

Priča o Ivanu Kosančiću

- Planiram da pre nastavka koji će se zvati "Učitelj mačevanja" izdam knjigu u kojoj će se naći novela "Kraljica gorskih duhova" koja će biti svojevrstan "most" između dva romana. Biće to priča o Ivanu Kosančiću i događajima neposredno posle bitke na Pločniku. Ideja je da knjiga bude ilustrovana i za taj posao je već angažovan jedan velemajstor - naš proslavljeni ilustrator i strip autor Aleksa Gajić. Knjiga bi trebalo da se pojavi u knjižarama posle Nove godine - kaže Dejan Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana