“Knjigocid”: Uništavanje knjiga uz podršku hrvatske države

Agencije
“Knjigocid”: Uništavanje knjiga uz podršku hrvatske države

Beograd - Hrvatska država stajala je i još stoji iza onih koji su uništavali knjige tokom devedesetih godina i time nanijeli štetu ne samo srpskoj nego i svjetskoj kulturnoj baštini, saopšteno je iz Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, prenose agencije.

- Takav odnos sprečava da dođe do istinskog pomirenja i govori da su pripadnici srpske nacije tretirani kao građani drugog reda - navodi se u saopštenju Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

Izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske zahtijevaju da tužilaštva u Hrvatskoj i Srbiji pokrenu istragu o ovom pitanju, jer se u Hrvatskoj nalaze izvršioci ovog zločina, dok se svjedoci uglavnom nalaze u izbjeglištvu.

- Da su i ćirilične knjige imale noge sigurno bi izbjegle, jer onaj koji pali knjige spreman je da pali i ljude. Nažalost brojni zločini koji su se desili u Hrvatskoj to najbolje potvrđuju - kaže se u saopštenju.

O “kulturocidu” u Hrvatskoj prvi put je na osnovu činjenične građe progovorio hrvatski intelektualac Ante Lešaja, penzionisani univerzitetski profesor sa ostrva Korčula.

Knjiga Ante Lešaje „Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih”, u izdanju Srpskog narodnog vijeća, promovisana je 13. jula u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

- Iako je i do sada bilo reagovanja na ovu pojavu, koja su uglavnom dolazila od predstavnika Srba, istraživanje Ante Lešaje obuhvata period od 1992. godine od kada su sistematski uništavane knjige koje se jezički, pismom, nacionalno, ideološki ili na neki drugi način razlikuju od stanja duha devedesetih godina u Hrvatskoj - ističu u Asocijaciji izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

Kako se navodi, to je bilo vrijeme kada je iz Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža” uništeno više od 40.000 primjeraka „Jugoslovenske enciklopedije”.

Slično je prošao i splitski “Feral tribjun” koji se usudio da u vrijeme jednoumlja i opšte histerije prema Srbima drugačije piše, kaže se u saopštenju.

„Kulturocid – knjigocid takvih razmjera, nije nastao usljed ratnih sukoba ili kao koletaralna šteta, nego kao dio strategije etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske. Zakon o knjižnicama, o žzastarjelosti knjigaž, o kriterijumu otpisa, kao i stvoreno javno mnjenje doprinijeli su manipulaciji, samovolji i isključivosti”, dodaje se u saopštenju.

Ovo je rezultiralo, prema istraživanju Lešaje, da tokom ovog perioda iz biblioteka u Hrvatskoj bude izbačeno i uništeno oko 2,8 miliona knjiga ili 13 odsto od ukupne pisane građe.

- Posebno brine činjenica da niko ko je to radio nije odgovarao ni u ratu, a ni poslije završetaka građanskog rata u Hrvatskoj. I dalje se nastavlja sa tom praksom uz falsifikovanje činjenica i rušenje spomenika. Dovoljno je pomenuti da je uklonjena bista Vladanu Desnici koja je bila postavljena u Grčkom Islamu, kao i sve preostale biste i spomenici koji su bili srpske provenijencije - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana