Istinske vrijednosti ovjekovječene u djelima

Aleksandra Glišić
Istinske vrijednosti ovjekovječene u djelima

Banjaluka - Ljubav je oduvijek bila inspirativna za pisce, a neka od tih djela vijekovima privlače čitaoce i doživjela su različite pozorišne i filmske adaptacije.

Roman "Ana Karenjina" velikana ruske i svjetske književnosti Lava N. Tolstoja odavno je postao školska lektira, ali i omiljeno štivo starijih generacija. Lijepa i bogata Ruskinja koja poštujući zakon ljubavi prekrši društvene norme postala je jedna od najpoznatijih književnih heroina. Anina veza sa Vronskim nalazi se u samom vrhu ljubavnih priča, a prije nekoliko godina dobila je novu filmsku verziju sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi. Iako je romansa Ane i Vronskog označena kao pravi skandal, riječ je o jednoj od najstrastvenijih ljubavi među koricama knjiga.

Viljem Šekspir se zahvaljujući svojim dramama zlatnim slovima upisao u istoriju književnosti, a "Romeo i Julija" označeni su kao sinonim za zaljubljene ljude. Nema sumnje da su čak i oni koji nisu pročitali ovaj Šekspirov komad čuli za ovaj par iz Verone ili odgledali neki od filmova i predstava pod istim naslovom.

"Ljubav u doba kolere" definitivno je pravi primjer kako na prvi pogled obična priča može da postane odličan roman ako je pisana perom Gabrijela Garsije Markesa. Strast Fermine Dase i Florentina Arise trajala je duže od šest decenija, a nikoga nije ostavila ravnodušnim. Baš kao ni film snimljen po ovom djelu.

Šarlot Bronte autorka je romana "Džejn Ejr" koji obiluje ljubavlju prateći sudbinu siročeta koje odrasta u djevojku suočenu sa teškim izborima. Prvi objavljeni roman Džejn Ostin "Razum i osjećajnost" obično je smješten na police romantičarki. Pomalo zaboravljena vremena i potisnute vrijednosti pronaći će svi koji se odluče da pročitaju ovu knjigu.

1. "Ana Karenjina" odavno postala školska lektira

2. "Romeo i Julija" sinonim za zaljubljene ljude

3. "Ljubav u doba kolere" nikoga nije ostavila ravnodušnim

4. "Džejn Ejr" obiluje ljubavlju prateći sudbinu siročeta

5. "Razum i osjećajnost" obično smješteni na police romantičarki

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana