Ideja Kusturice obradovala Foče: Izgradnjom multipleksa bogati kulturni život

Radmila Đević
Ideja Kusturice obradovala Foče: Izgradnjom multipleksa bogati kulturni život

Foča - Uz istinsko uživanje u filmu "Na mliječnom putu" proslavljenog reditelja Emira Kusturice stanovnici Foče presrećni su i zbog vijesti koja je obilježila premijeru filma proteklog vikenda - da će Andrićgrad u saradnji sa opštinom Foča započeti adaptaciju bioskopa u ovoj lokalnoj zajednici i sagraditi savremeni multipleks.

Tako će postojeći fočanski bioskop, koji djeluje u okviru Centra za kulturu i informisanje, biti u potpunosti renoviran, a vrijednost investicije je 1.200.000 maraka.

Režiser Emir Kusturica je istakao da  ima namjeru da oživi bioskope i kinematografiju uopšte u krajevima  u kojima su zaboravljeni. Zbog toga je, kako je rekao, u saradnji sa predstavnicima lokalne zajednice inicirao rekonstrukciju postojećeg bioskopa, koja bi podrazumijevala nove tri savremene sale.

- Želimo da oživimo još jedno novo socijalno žarište gdje dolaze mladi, a to je bioskop, kao jedna od najboljih izmišljotina 20. vijeka, koja će preživjeti i u 21. vijeku. Radovi bi trebalo da počnu uskoro, prva sala će biti lakša za adaptaciju, jer ima dosta dobru akustičku obradu, treba da budu promijenjeni platno i sjedišta, što bi bilo završeno u naredna tri mjeseca, a drugi dio, prostor iznad bioskopske sale i ispod, bi negdje do oktobra trebalo da bude završen, tako da bi to u principu trebalo da bude multipleks - rekao je Kusturica.

Radovi počinju brzo

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će lokalni parlament narednih dana donijeti odluku o rekonstrukciji bioskopa, te da će nakon toga radovi vrlo brzo početi.

- Ovo je ideja našeg režisera Emira Kusturice koju smo mi pozdravili i podržali. Andrićgrad će uložiti svoja sredstva, a opština daje na korišćenje bioskop. Bioskopska sala na prvom spratu biće osavremenjena video i audio-opremom, a dvije sale na drugom spratu takođe će biti uređene. Ne samo da ćemo time dobiti novi bioskop, odnosno multipleks, već i novi prostor za kulturne sadržaje, promocije, kulturne večeri, svečanosti i sve ono što čini kulturni život jednog grada - rekao je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana