Fond Zadužbine Branka Ćopića dodijelio nagrade Anušiću i Mihailoviću

Srna
Fond Zadužbine Branka Ćopića dodijelio nagrade Anušiću i Mihailoviću

Beograd - Nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ dodijeljene su Anđelku Anušiću za roman "Glasovi sa granice" i Miroslavu Ceri Mihailoviću za zbirku pesama "Pogled sa koca".

Nagrade su dodijeljene za djela visoke umjetničke vrijednosti objavljena prvi put u 2016. godini, a o njima je odlučivao Upravni odbor Zadužbine koji čine predsjednik Milosav Tešić, dopisni član SANU Goran Petrović, te akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević.


Đorđevićeva je, govoreći o Anušićevom romanu, rekla je da su u ovoj obimnoj knjizi obuhvaćena više od dva vijeka srpske krajiške istorije, "na Granici s obe strane njene vilice", Vojne i Bosanske, pa i mnogo šire.

Ona je dodala da u Anušićevom djelu istorija postaje književnost, ali ne prestaje da ima dokumentarnu vrijednost.

"S druge strane, književnost postaje istorija. U svom zgusnutom, dramatičnom oživotvorenju, književni likovi utkivaju se u stvarnost, umetničkom veštinom autora – autentični do bola. Autor je imao tu sreću ili nesreću, ali u svakom slučaju gorku prednost što je srpska istorija Krajine sama po sebi predstavljala autohtonu tragediju", kazala je Đorđevićeva.

Ona je dodala da je Anušić, ponirući u odnose različitih civilizacija, prateći interese velikih sila na Balkanu, analizirajući sudbinu srpskog naroda koji se u obje Krajine vijekovima borio za svoj opstanak i identitet, ostavio poruku da je iskustvo prošlosti najvažniji zalog za budućnost.

Anušić je kazao da je u svom romanu kroz desetine likova i junaka sa srpskokrajiške, balkanske agore tragao za životom koji nije prošao.

"Ono što se usuđujem da kažem jeste da moj nagrađeni roman za veliko, neuporedivo Ćopićevo književno delo vezuje tema i jezik, lokalna leksika, narodni govor, prekosavski i prekodrinski prostor zapadnog Balkana, danas granični kamen našeg naciona, a zapravo legendarna srpska tromeđa", kazao je Anušić.

Akademik Tešić rekao je da u zbirci pesama "Pogled sa koca" Mihailović pjeva o naličju današnjeg vremena, vremena sa manjkom ljubavi, vremena sa svuda rastrčalim zlom i nesrećama, ispunjenog strahovima.

"Uz opiranje nepravdi, svojim suprotstavljenim grubim i ponižavajućim nalozima tekuće politike, kao i neprihvatanjem bespogovornih i omalovažavajućih uslovljavanja od strane njenih nosilaca i izvršilaca, Mihailović je dao značajan prilog srpskom pesništvu kritičkog stava – pesništvu buntovnom, protestnom i osuđujućem", kazao je Tešić.

Mihailović je rekao da je nemoguće ne biti zabrinut i zamišljen nad sudbinom sopstvenog naroda, stalno se preispitujući i trudeći se da tako složena pitanja budu postavljena, makar ne bili pronađeni ikakvi odgovori.

"Prava književnost, pravo književno delo, ipak donosi ono nešto što se prepoznaje u večnosti. Ili jedino u večnosti", kazao je Mihailović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana