Eva Ras za Glas Srpske: Sve što zaradim nije dovoljno ni za komunalije

Aleksandra Glišić
Eva Ras za Glas Srpske: Sve što zaradim nije dovoljno ni za komunalije

Banjaluka - Od junakinje filmova Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, Živka Nikolića i Đorđa Kadijevića do autorke rado čitanih knjiga Eva Ras prešla je put na kojem nikada nije zastajkivala da se brani od svakog psa koji laje.

Dostojanstvena, kao i uvijek, u 76. godini, umjetnica ne prestaje da intrigira javnost, a filmska publika vidjela ju je u novom filmu "Saga o tri nevina muškarca". Čitaoce je obradovala novom knjigom "Srbijo, ljubavi moja", koju je promovisala u decembru u Beogradu.

- Ako me pozovete da promovišem knjigu u Banjaluci, doći ću peške. Obožavam književne večeri koje održavam, jer podsjećaju na stendap komedije. Stanem i pričam šta mi padne na pamet. Nikada ne čitam iz knjige, jer ako nasmejem publiku i ako je ljudima prijatno sa mnom, oni će u knjizi da traže to isto - priča Eva, koja je odigrala brojne uloge i u pozorištu.

U svemu je pronalazila zrno nade i nije dozvoljavala da mračna strana pobijedi onu svjetliju i vedriju.

- Celog života se trudim da nasmejem i oraspoložim ljude. Kad god sam u pozorištu igrala i najcrnje tragedije i u njima sam uvek imala momente koji nisu bili tragični - prisjetila se glumica.

Ostalo je tako i do danas, kada Eva preuzima glavnu ulogu na promociji nove knjige. Ne želi, kaže, da joj književne večeri budu monotone i uštogljene.

- Već deset godina ne dozvoljavam da moderatori govore o mojim knjigama i da rasteruju čitaoce. Ne volim kad neko sedne i krene da veliča pisca visokosofisticiranim rečima. Na beogradskoj promociji ljudi su se valjali od smeha i tome se radujem - priznaje glumica, koja ima 20 objavljenih knjiga i nekoliko značajnih književnih nagrada, među kojima je i "Kočićeva knjiga" iz Banjaluke.

Novo djelo govori o stanju u društvu kojim Eva nije ni najmanje zadovoljna.

- Prinuđeni smo da živimo i plaćamo komunalije, a sve što zaradim nije dovoljno za njih. A ne daj bože da ste sad dužni. Ako ne mogu ovog meseca da platim 200 evra, kako ću sledećeg da platim 400 evra? Svi se krpimo, svi pozajmljujemo - kaže glumica, koja je decenije rada utkala u bisere srpske kinematografije.

Filmovi u kojima je dokazala talenat dobili su i ovih dana novu potvrdu kvaliteta.

- Eto, zašto sam poznata, omiljena i nepriznata?! Od ovih sto filmova koji imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja ja igram u osam! Raspoređenih od osmog do 79. mesta - 8, 13, 27, 37, 42, 52, 69, 79, a do sto je preostalo još dvadesetak filmova... Dakle, nisam na repu događanja - ukazuje Eva.

Može, dodaje, da se pohvali da je najmanje dva miliona gledalaca odgledalo njenih osam filmova sa ovog spiska, ako uzme da je u prosjeku bilo 300.000, gledalaca a za neke od ovih filmova bilo je i više od 500.000. Nije uzela u obzir prikazivanja na TV-u.

- Snimanje seksi scena sa nekoliko decenija mlađim momkom u novom filmu "Saga o tri nevina muškarca" nije bilo neprijatno, već smešno. Bilo je zanimljivo iskustvo - završila je priču Eva Ras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana