“Crtice iz prošlosti” za jubilej susreta na Kozari

Snežana Tasić
“Crtice iz prošlosti” za jubilej susreta na Kozari

Prijedor - Književna tribina pod nazivom “Crtice iz prošlosti” održana je u prijedorskom pozorištu u okviru 47. Književnih susreta na Kozari. Događaj je organizovan povodom 55 godina od održavanja prvih Književnih susreta na Kozari.

U programu su publici predstavljeni  neki od učesnika  prvih Književnih susreta na Kozari: Vladimir  Krčkovski, Mile Mutić, Ranko Preradović, Stevka Kozić-Preradović, Božo Milošević i Radoslav Milošević.

Tokom večeri promovisana je i knjiga “U srcu Kozara” autora Vladimira Krčkovskog  koja  govori o skupu mladih pisaca nekadašnje BiH pod nazivom “Kozara 64”.

-  Knjiga je skup vrijednih podataka da se to vrijeme ne zaboravi, a drugi dio sadrži biografiju, bibliografiju i ponešto iz stvaralaštva članova koji su kasnije postali poznati pisci - rekao je Krčkovski.

On je dodao da su ovi susreti  godinama bili samo susreti mladih pisaca, a nagrada “Skender Kulenović” je uvedena tek 1975. godine,  poslije njegove smrti.

- Ni oni, kao mladi pjesnici možda nisu vjerovali da će ovi susreti tako dugo živjeti, ali evo grad Prijedor, Kozara i okolne opštine s ponosom i danas podržavaju ovu prelijepu manifestaciju koju kontinuirano posjećuju književnici i ljudi od pisane riječi koji su najpoštovaniji na ovim prostorima i daleko šire - objasnio je je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je naglasio značaj obilježavanja ovog jubileja susreta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana