“Цртице из прошлости” за јубилеј сусрета на Козари

Снежана Тасић
“Цртице из прошлости” за јубилеј сусрета на Козари

Приједор - Књижевна трибина под називом “Цртице из прошлости” одржана је у приједорском позоришту у оквиру 47. Књижевних сусрета на Козари. Догађај је организован поводом 55 година од одржавања првих Књижевних сусрета на Козари.

У програму су публици представљени  неки од учесника  првих Књижевних сусрета на Козари: Владимир  Крчковски, Миле Мутић, Ранко Прерадовић, Стевка Козић-Прерадовић, Божо Милошевић и Радослав Милошевић.

Током вечери промовисана је и књига “У срцу Козара” аутора Владимира Крчковског  која  говори о скупу младих писаца некадашње БиХ под називом “Козара 64”.

-  Књига је скуп вриједних података да се то вријеме не заборави, а други дио садржи биографију, библиографију и понешто из стваралаштва чланова који су касније постали познати писци - рекао је Крчковски.

Он је додао да су ови сусрети  годинама били само сусрети младих писаца, а награда “Скендер Куленовић” је уведена тек 1975. године,  послије његове смрти.

- Ни они, као млади пјесници можда нису вјеровали да ће ови сусрети тако дуго живјети, али ево град Приједор, Козара и околне општине с поносом и данас подржавају ову прелијепу манифестацију коју континуирано посјећују књижевници и људи од писане ријечи који су најпоштованији на овим просторима и далеко шире - објаснио је је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је нагласио значај обиљежавања овог јубилеја сусрета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана