Cjeloživotno učenje jezika intelektualno blago

Aleksandra Madžar
Cjeloživotno učenje jezika intelektualno blago

Banjaluka - Izgovarajući stihove, čitajući prozu, pjevajući pjesme na različitim jezicima učenici osnovnih i srednjih škola u Banjaluci slavili su Evropski dan jezika, postojanje više jezika u Evropi i mnoštvo kultura.

Narodna i univerzitetska biblioteka proslavi ovog značajnog datuma priključila se prije deset godina, pa je i ovaj put za posjetioce bio pripremljen bogat program. Škole jezika, od ranih jutarnjih časova juče su predstavljale svoje programe, održano je 11 jezičkih radionica, stručna predavanja namijenjena za nastavnike stranih jezika na temu "Radost u nastavi stranih jezika". "Dijalogos" centar za strane jezike održao je prezentaciju Sanako softvera koji je podrška pri izgovoru u savladavanju stranih jezika.

- Naš Evropski dan jezika je počeo 22. avgusta kada smo objavili literarni konkurs za 16 osnovnih škola u Banjaluci pod nazivom "Želim da naučim tvoj jezik"  - podsjetila je koordinator organizacije ove manifestacije Ljubica Milekić i dodala da su pobjednici proglašeni u tri kategorije.

Održan je i kviz poznavanja Evrope na kojem su učestvovale tri osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Laktaša, "Miloš Crnjanski" i "Jovan Cvijić" iz Banjaluke.

-  Četvrti međunarodni festival savremenog plesa i performansa biće održan u subotu, 30. septembra, na platou ispred Biblioteke - naglasila je Milekićeva.

Kao nekadašnji predavač Francuskog instituta, Milekićeva smatra da su roditelji osvijestili značaj ranog učenja stranih jezika.

- Mi propagiramo cjeloživotno učenje jezika. Nikada ne treba potceniti nijednog kursistu, nijednog učenika. Definitivno kapaciteti mladih ljudi su na višem nivou, ali za održavanje mentalne vitalnosti nikad nije kasno za učenje stranih jezika - naglasila je ona.

Evropski dan jezika obilježen je i u Istočnom Sarajevu u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Program

27. septembar

Radionica njemačkog jezika u devet časova

29. septembar

Predstavljanje škole slovenačkog jezika u 11 časova

1. oktobar

Plesni maraton "Dance Walk " u 11 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana