Bećković: Kusturica je najsvjetlija zvijezda filmske umjetnosti Južnih Slovena

SRNA
Foto: SRNA

BEOGRAD - Srpski akademik književnik Matija Bećković rekao je da je slavni srpski režiser Emir Nemanja Kusturica odavno zaslužio Svetosavsku povelju beogradskog Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", koja mu je danas uručena u Beogradu, kao istaknutom pojedincu koji je u službi srpskog naroda.

"Kusturica je to odavno zaslužio svojim filmovima, građevinama, gradovima i svim onim što što pre njega nije učinio niko drugi. On je, bez sumnje, najsvetlija zvezda filmske umetnosti Južnih Slovena", rekao je Bećković novinarima u kripti Hrama Svetog Save, gdje je prisustvovao uručenju Povelje Kusturici.

Bećković, prošlogodišnji dobitnik Povelje, podsjetio je da je Kusturica jedan od dobitnika ovog priznanja u čitavom nizu najistaknutijih ličnosti u "brojanici koja je preduga".

On je napomenuo da je ovo "jedan veliki kulturni događaj uručenja ovog priznanja Emiru Nemanji Kusturici", kojem je prisustvovao i NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i članovi crkvenog Sinoda te podsjetio da se Nemanja zvao i sveti Simeon, otac Svetog Save.

Bećković je istakao da Prosvjeta obilježava 120 godina postojanja i da ovo srpsko najznačajnije prosvjetno društvo sada ima svoje podružnice svuda u svijetu.

Povelju je uručio predsjednik SPKD "Prosvjeta" Beograd Milimir Mučibabić, koji je ranije u izjavi za Srnu naveo da u Emiru Kusturici u srećnoj sintezi obitavaju režiser i glumac, muzičar i arhitekta, pisac i filozof i da je on renesansna ličnost u iskonskom značenju te riječi i čovjek koji sjedinjuje vrijeme i ljude.

Kusturica je osnivač i Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", kao i graditelj Mećavnika i Andrićgrada.

Raniji dobitnici ove "Prosvjetine" svetosavske povelje su i NJegovo visokopreosveštenstvo blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, zatim njegov nasljednik mitropolit Joanikije, a prošle godine književnik Matija Bećković.

"Prosvjeta" ove godine slavi veliki jubilej 120 godina postojanja "od Sarajeva do današnjeg dana, kao najstarijeg kulturno-prosvjetnog društva u Srba, osim Matice srpske".

Smisao organizovanja "Prosvjete" bio je otpor Srba u BiH agresiji Austrougarske, otpor satiranju srpskog identiteta, kulture, tradicije, jezika i pisma, mogućnosti da se napravi nova "Kalajeva nacija", zbog čega su se Srbi organizovali i napravili kulturno-prosvjetno društvo, koje je bilo brana takvim namjerama. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana