Бећковић: Кустурица је најсвјетлија звијезда филмске умјетности Јужних Словена

СРНА
Foto: СРНА

БЕОГРАД - Српски академик књижевник Матија Бећковић рекао је да је славни српски режисер Емир Немања Кустурица одавно заслужио Светосавску повељу београдског Српског културног друштва "Просвјета", која му је данас уручена у Београду, као истакнутом појединцу који је у служби српског народа.

"Кустурица је то одавно заслужио својим филмовима, грађевинама, градовима и свим оним што што пре њега није учинио нико други. Он је, без сумње, најсветлија звезда филмске уметности Јужних Словена", рекао је Бећковић новинарима у крипти Храма Светог Саве, гдје је присуствовао уручењу Повеље Кустурици.

Бећковић, прошлогодишњи добитник Повеље, подсјетио је да је Кустурица један од добитника овог признања у читавом низу најистакнутијих личности у "бројаници која је предуга".

Он је напоменуо да је ово "један велики културни догађај уручења овог признања Емиру Немањи Кустурици", којем је присуствовао и НЈегова светост патријарх српски Порфирије и чланови црквеног Синода те подсјетио да се Немања звао и свети Симеон, отац Светог Саве.

Бећковић је истакао да Просвјета обиљежава 120 година постојања и да ово српско најзначајније просвјетно друштво сада има своје подружнице свуда у свијету.

Повељу је уручио предсједник СПКД "Просвјета" Београд Милимир Мучибабић, који је раније у изјави за Срну навео да у Емиру Кустурици у срећној синтези обитавају режисер и глумац, музичар и архитекта, писац и филозоф и да је он ренесансна личност у исконском значењу те ријечи и човјек који сједињује вријеме и људе.

Кустурица је оснивач и Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф", као и градитељ Мећавника и Андрићграда.

Ранији добитници ове "Просвјетине" светосавске повеље су и НЈегово високопреосвештенство блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије, затим његов насљедник митрополит Јоаникије, а прошле године књижевник Матија Бећковић.

"Просвјета" ове године слави велики јубилеј 120 година постојања "од Сарајева до данашњег дана, као најстаријег културно-просвјетног друштва у Срба, осим Матице српске".

Смисао организовања "Просвјете" био је отпор Срба у БиХ агресији Аустроугарске, отпор сатирању српског идентитета, културе, традиције, језика и писма, могућности да се направи нова "Калајева нација", због чега су се Срби организовали и направили културно-просвјетно друштво, које је било брана таквим намјерама. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана